Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Kétszáz dolgozó tett esküt az egri kórház védelmében

E-mail Nyomtatás

A kórházbirodalmat építő cég vezetése egyesével próbálja meggyőzni az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóit az új munkaszerződés aláírásáról, ők viszont jelképesen is megerősítették közalkalmazotti esküjüket. 1060-ból 917 dolgozó döntött úgy, hogy nem írja alá a HospInvest által felkínált szerződést. Ha a cégnek nem sikerül pótolni a munkaerőt, a kórház működtetése visszakerülhet a megyei önkormányzathoz.

Tekintse meg a HírTV felvételét

 

A Markhot Ferenc Kórház 200 dolgozója jelképesen erősítette meg eskütételét az egri kórház védelmében. Azt ellenzik, hogy az intézményt a jövőben az üzemeltetést botrányos körülmények között megszerző HospInvest működtesse. Az 1060 aktív dolgozóból 917 nem írta alá új munkaszerződését a magáncég által kijelölt, nemrég bejegyzett, bizonytalan hátterű egri kft.-vel. Így alig 200-an maradnak a privatizált kórház alkalmazásában. A kórházvédők abban bíznak, hogy ha a dolgozók szerződésének lejárta után 15 napon belül a HospInvest nem tudja pótolni a hiányzó munkaerőt, az ÁNTSZ nem ad engedélyt a további működtetésre. A kórházi alkalmazottak azt mondják, egyelőre tovább dolgoznak közalkalmazottként.

A Heves Megyei Önkormányzat szocialista elnöke már korábban jelezte: nem akarják felülvizsgálni márciusi döntést. Akkor a tiltakozások ellenére döntött úgy a szocialista többségű képviselő-testület, hogy a következő 20 évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc Kórházat.

-Abban reménykedünk, hogy a politikát félretéve a megye belátja, hogy nincs más választása, a területi ellátási kötelezettség az övé, vissza kell venni a feladatot, vagy ha erre képtelen, át kell adni Eger megye jogú városnak – mondta el Hegyaljai Judit, az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) helyi vezetője.

A Heves megyében monopolhelyzetben lévő HospInvest vezetése új szerződést ígért a dolgozóknak, és úgy döntött, egyesével győzik meg őket. Azt állítják, szeptember elejéig van erre idejük. Közben az ÁNTSZ regionális intézménye hiánypótlásra már visszaküldte a HospInvest Zrt. működési kérelmét.

Az NJA kiáll az egri kórház dolgozói mellett

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány (NJA) kiáll az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozói mellett, és szolidáris velük. Egyetértenek azzal, hogy ennek a súlyponti kórháznak csak az önkormányzati keretek közötti működtetése lehet az egyetlen garancia a kiegyensúlyozott egészségügyi ellátásra.

A NJA egy munkacsoportot is létrehozott, amely a kórházi dolgozók jogi, jogvédelmi problémáit hivatott megvizsgálni - olvasható az alapítvány közleményében.

Álláspontjuk szerint a vagyonkezelői szerződés több ponton sérti az államháztartási és az önkormányzati törvény konkrét előírásait, ezért érvénytelen.

A NJA üdvözöli, hogy a kórházi dolgozók döntő többsége nem írta alá az amúgy is több vonatkozásban aggályos munkaszerződéseket, öntudatosan kiáll jogaiért, és ragaszkodik közalkalmazotti státusához.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség