Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Íjgyártó István államtitkár hivatalos látogatást tett Indiában

E-mail Nyomtatás

Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára az indiai Kolkatában megnyitotta a Rabindranath Tagore Nobel-díjas költő 1926-os magyarországi látogatásának emléket állító állandó magyar kiállítást, valamint kétoldalú tárgyalásokat folytatott indiai kormányzati és üzleti partnereivel.

 

Íjgyártó István a kiállítás megnyitó beszédében utalt arra a balatonfüredi hagyományra, melyet az indiai költő teremtett meg: gyógyulásának emlékére fát ültetett a később róla elnevezett Tagore sétányon. Ezt a hagyományt azóta számos Nobel-díjas, tudós és politikus követte. Az államtitkár kifejtette, hogy nemcsak Tagore életében hagyott nyomot a hazánkban eltöltött idő, hanem az indiai költő is mély benyomást tett a magyar szellemi elit korabeli képviselőire. Tiszteletére rendezték meg a Balatoni Költőtalálkozót és legtöbb művét lefordították magyarra.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által készíttetett kiállítás a „Szív és Lélek” címet viseli: a szív a költő gyógyulására utal a Balatonfüredi Szívkórházban, míg a lélek az indiai és magyar emberek hasonló gondolkodásmódjára. A Rabindra Bharati Múzeumban megtekinthető installáció elsősorban modern technikát, interaktív elemeket használ, középpontja a magyar és bengáli motívumokkal dísztett faragott életfa. Eddig Japán, az Egyesült Államok és Kína kapott lehetőséget, hogy egy-egy helyiségben bemutassa a Tagore-ral kapcsolatos emlékeit. A harmadik szobát a múzeum Magyarország számára ajánlotta fel.

 

A kiállítás megnyitásán túl 2016. május 6. és 12. között Íjgyártó István megtekintette a kolkatai Asiatic Society székházában kialakított Kőrösi Csoma Sándor emlékszobát és időszaki kiállítást, valamint Dardzsilingben megkoszorúzta a nagy magyar kelet-kutató síremlékét és kopjafáját.

 

Az államtitkár látogatást tett a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban is, ahol megnyitotta az 1956-os emlékév első indiai rendezvényeként megvalósított fotókiállítást. A tárlat Jean-Pierre Pedrazzini francia fotóriporternek az 1956-os forradalom és szabadságharc során készült képeiből mutat be válogatást.

 

A kulturális programok mellett Íjgyártó István kétoldalú tárgyalásokat folytatott indiai kormányzati partnereivel, többek között Sujata Mehta külügyi államtitkárral és Zubin Irani emberi erőforrás fejlesztési miniszter asszonnyal. Kolkatában üzleti fórumon vett részt a kolkatai magyar tiszteletbeli konzul, Ratindarnath Datta, valamint az indiai magyar nagykövet, Pethő Gyula társaságában.

 

Az indiai-magyar diplomáciai kapcsolatok történelmének ápolása jeléül ünnepélyes keretek között átvette Mohammad Ataur Rahman 1956-os emlékeit, aki abban az időben India hivatalos magyarországi képviselője volt. A dossziét – mely korabeli újságkivágásokat, dokumentumokat, fotókat tartalmaz és Rahman magyarok iránti nagyrabecsüléséről árulkodik – lánya és örökségének kezelője, Ayesha Sawhny adta át a Íjgyártó István államtitkár részére.

 

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség