Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Elbúcsúztatták Raksányi Gellértet

E-mail Nyomtatás
Családtagok, barátok, pályatársak és Raksányi Gellért tisztelői vettek végső búcsút szerdán délután a budapesti Farkasréti temető Makovecz-termében a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésztől. A színészkollégák közül Alföldi Róbert, Balázs Péter, Székhelyi József, Nemcsák Károly, Szacsvay László, Sztankay István is részt vett a szertartáson. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Navracsics Tibor, a párt frakcióvezetője, Kövér László, az Országos Választmány elnöke is megjelent a búcsúztatáson. A Nemzet Színésze 83 évesen, május 20-án hunyt el. Raksányi Gellért végső nyughelye - akaratának megfelelően - Balatongyörökön lesz.

A Magyar Színház nevében Csurka László Jászai Mari-díjas színművész mondott beszédet. A pályatárs hangsúlyozta, Raksányi Gellért a magyar színészet etalonja volt. Csurka László felidézte kollégája és barátja szállóigévé vált mondatát, miszerint "a színész héttől tízig nyilatkozzon a színpadon, a többi smafu". A pályatárs hozzátette, Raksányi őszinte élete volt a fedezet arra, hogy epizodistaként választották meg a Nemzet Színészének.

Bodrogi Gyula, Kossuth-díjas színművész, a Nemzeti Színésze, a Nemzeti Színház nevében vett végső búcsút kollégájától. Gazdag és eredményes, szép élet áll Raksányi Gellért mögött - mondta Bodrogi Gyula. A Kossuth-díjas színművész hozzátette, példátlan szeretet vette mindig körül az egykori kollégát, akinek természetessége, szókimondása és lármás elégedetlensége tette őt nagyon szerethető emberré. Bodrogi felidézte, hogy Raksányi Gellért a halált nagyon demokratikus intézménynek tartotta, és rendkívül szórakoztatónak találta, mivel az a pökhendi embereket is elviszi.

A szertartás végén felvételről elhangzott a Szózat - Raksányi Gellért előadásában.

Raksányi Gellért 1925. július 19-én született Szigetváron. 1947-től, ötvenhárom éven keresztül a Nemzeti Színház tagja volt, 1989 óta a társulat örökös tagjaként. 2000-től a Magyar Színházban játszott.

A magyar színházművészet egyik legismertebb karakterszínészeként főként epizódszerepeket alakított. Jelentősebb szerepei között volt Biberach (Katona József: Bánk bán), Szmirnov (Csehov: A medve), a postás, Örkény István Tóték című darabjában és Vukovics Sebő Illyés Gyula Fáklyalángjában.

Több mint ötven filmben szerepelt, köztük a Rákóczi hadnagya, a Körhinta, az Édes Anna és a Magyarok című alkotásban, továbbá a Tenkes kaptánya és a Rózsa Sándor című tv-sorozatban. Évekig a Szomszédok című teleregény egyik állandó szereplője volt.

1966-ban Jászai Mari-díjjal jutalmazták, 1978-ban érdemes művész, 1989-ben kiváló művész lett. A Kossuth-díjat 1992-ben, a Nemzet Színésze címet - az első tíz művész között -2000-ben kapta meg.

Raksányi Gellért 83 éves korában május 20-án hunyt el. Végső nyughelye Balatongyörökön lesz.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség