Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Esztergom számára a nemzeti összetartozás mindennapi tapasztalat

E-mail Nyomtatás

Az esztergomiaknak és a párkányiaknak mindennapi tapasztalat volt a trianoni döntés miatti kettészakítottság, de ma már első kézből értesülnek egymás ügyeiről a Duna két partján élők, mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Esztergomban a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából tartott megemlékezésen.

 

„Mi, itt Esztergomban mindig kicsit másként ünneplünk, mint azok, akik az ország belsőbb részén élnek, hiszen a Nemzeti Összetartozás Napja nekünk nem csupán egy emléknap. Az átkos szocializmus idején közvetlenül tapasztaltuk meg, hogy mit jelent az, hogy ennek az élő közösségnek két részét elválasztották egymástól” – mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára 2016. június elsején Esztergomban, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából tartott megemlékezésen a köszöntőbeszédében.

Mint mondta, ma már tudnak találkozni egymással a párkányiak és az esztergomiak, és így első kézből értesülhetnek a helyiek a felvidékiek ügyeiről, helyzetéről. „A folyó túlsó partján történő dolgok miatt nem is lehet annyi panaszunk, ha arra gondolok, hogy az erélyi, romániai polgártársainkat és vezetőinket mind a mai napig üldözik bírósági, hatósági módszerekkel” – mondta.

 

Völner Pál a magyar nemzetpolitika közelmúltjának eseményeit felidézve szót ejtett a 2004-es népszavazásról. „Meg kell említenünk, hogy nem így indultunk neki. Mindannyian emlékszünk arra a gyászos decemberi napra, amikor a külhoni magyarok állampolgárságáról kellett dönteni, és a baloldal hátba döfte a kezdeményezést, így a határon túliakat is. Továbbá fel kell idéznünk azt is, hogy 2010-ben, amikor Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvényt elfogadtuk, a magyar szocialisták akkor is azt mondták, hogy ez veszélyezteti a külhoni magyarok érdekeit. Furcsa gondolatmenet volt, és a történelem nem is igazolta” – idézte fel.

 

A baloldal politikájával kapcsolatban arról is szólt, hogy napjainkban az Alkotmánybíróság előtt kell a kormányzatnak csatákat vívnia velük, hiszen most azt vonják kétségbe, hogy a magyar népnek joga lenne dönteni a kényszerbetelepítés ügyében.

 

(IM/MTI)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség