Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

A magyar-osztrák védelmi együttműködés erősítéséről tárgyalt a két ország védelmi minisztere

E-mail Nyomtatás

A Magyarország és Ausztria közötti katonai, védelmi együttműködés erősítéséről, fokozásáról tárgyalt Budapesten a két ország honvédelmi minisztere. Hans Peter Doskozil osztrák védelmi és sportminiszter Simicskó István honvédelmi miniszterrel folytatott tanácskozása utáni sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Ausztria hadügyminisztere legutóbb 2007-ben járt Magyarországon. Ez az osztrák miniszter szerint az azonos problémák, a régiót érintő hasonló kihívásokat tekintve túlságosan régen volt. Ezért abban állapodtak meg, hogy a jövőben gyakrabban találkoznak majd egymással.

 

Simicskó István azt mondta: a biztonsági kihívásokat hasonlóan látják, azok kezeléséhez, megoldásához hasonló intézkedéseket hozott a két ország. Áttekintették, hogy az új típusú kihívások kezelésére milyen jogszabályi módosításokat alkalmaztak Ausztriában, és Simicskó István is tájékoztatta kollégáját arról, hogy a napokban a magyar parlament is hasonló irányú döntéseket hozott. Mint fogalmazott: "osztrák barátaink" hasonlóan látják, hogy a biztonság alapérték, de a biztonság garantálása nélkül a szabadságjogok értelmezhetetlenek. Ennek nyomán mindkét ország hadereje hasonló feladatrendszerrel van felruházva, ahogy nálunk, úgy igény esetén Ausztriában is segítheti a rendőri erőket az osztrák haderő.

 

A két ország katonai együttműködésének vonatkozásában megvitatták a balkáni helyzetet. Mindkét miniszter kiemelte, hogy az osztrák és a magyar katonák kiváló együttműködésben szolgálnak együtt, Boszniában és Koszovóban egyaránt. Emellett egyetértettek abban, hogy mindkét ország számára fontos a balkán biztonsága és békéje.

 

A régiót érintő migrációval összefüggésben áttekintették a biztonsági helyzetet. Ennek kezelésére az osztrák védelmi miniszter három ország - Ausztria, Magyarország és Szlovénia - szorosabb együttműködésére tett javaslatot. Simicskó István azt mondta: osztrák kollégájával egyetértettek abban, hogy a schengeni értékek fontosak, és abban is, hogy a külső határokat kell védelmezni.

 

Hans Peter Doskozil kiemelte: tanulni kell a migrációs helyzetből, meg kell tanulni az egymással való bánásmódot is. Ugyanakkor reálisan kell látni a helyzetet - emelte ki az osztrák miniszter, aki szerint gyors és hatékony fellépésre van szükség, s úgy vélte, a régiónak példát kell mutatni más országok számára is.

 

Hans Peter Doskozil elmondta: már a következő hetekben sort kerítenek egy háromoldalú találkozóra, amelyre meghívják a három érintett ország belügy- és honvédelmi minisztereit. A találkozó két legfontosabb témája az Európai Unió külső határainak biztosítása lesz, valamint az, hogy mit tegyünk azokkal az emberekkel, akik az eljárások lefolytatásának végével nem maradhatnak az adott országban - mondta az osztrák miniszter, hozzátéve: be kell bizonyítani, hogy itt a régióban "cselekvőképesek vagyunk".

 

Simicskó István osztrák kollégájával folytatott megbeszélését hasznosnak nevezte, s mint mondta: mind a biztonsági kihívások, mind azok kezelésében nagyon közeli állásponton voltak. Véleménykülönbség csak a labdarúgó Európa-bajnokság jövő keddi, Ausztria-Magyarország mérkőzés eredményét, és elvárásait illetően alakult ki köztük - jegyezte meg a miniszter.

 

(MTI)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség