Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Eltüntek a befogadott kubaiak

E-mail Nyomtatás
A napokban megjelent hírekkel ellentétben nem elszivárogtak, hanem január elsejéig elköltöztek a bicskei menekülttáborból a Guantánamóról érkezett kubai menekültek - mondta el Rakaczki Renáta, a Bevándorlási Hivatal menekültügyi igazgatója.

A külföldiek mindegyike elhagyta Bicskét január elsejéig. Ettől az időponttól egyébként a bicskei tábor funkciója is megváltozott, befogadó állomásból előintegrációs tábor lett.

2007 októberében egy amerikai-magyar program keretében 28 kubai menekült kapott lehetőséget arra, hogy Magyarországra jöjjön és letelepedjen. A külföldieket a bicskei befogadó táborban helyezték el. Egy spanyolul beszélő szociális munkás segítette, hogy beilleszkedjenek a társadalomba, és magyar nyelvet is tanulhatott, aki akart. A menekültek közül heten döntöttek úgy, hogy itt maradnak, többségük a fővárosban alkalmi munkákból él, de vannak, akik vidéken kezdtek új életet - mondta a Bevándorlási Hivatal menekültügyi igazgatója. Hozzátette, hogy azokkal, akik itt maradtak, a szociális munkás továbbra is napi kapcsolatban van, máig segíti őket a beilleszkedésben.

A Kubából érkezett 28 menekült természetesen menekültstátust kapott, ezzel együtt egy kétnyelvű, egy évig érvényes okmányhoz jutottak. Az irattal lehetőségük van elhagyni az országot: a schengeni határon belül például 3 hónapig bármelyik országban tartózkodhatnak. A külföldön lévő kubaiak közül többen is jelezték, hogy várhatóan visszatérnek, többen Spanyolországban élő rokonaikat mentek meglátogatni, de minden bizonnyal munkát is próbálnak szerezni. Ha le tudnak telepedni és irataikat is rendezni tudják Nyugat-Európában, akkor maradhatnak, élhetnek ott is, ha nem, előbb-utóbb kitoloncolják őket az országból. Rakaczki Renáta úgy fogalmazott, hogy azokkal, akik nem tudnak beilleszkedni a választott külföldi országban, hamarosan - az irataik lejárta után - úgyis találkozni fognak. Azok, akik elhagyták Magyarország határát, egyébként kiestek az amerikai-magyar programból, mely többféle lehetőséget és pénzt is jelentett számukra.

Az igazgató hozzátette, hogy január elsejétől a bicskei tábor funkciója a Bevándorlási Hivatal saját kezdeményezésére megváltozott: befogadó állomásból úgynevezett előintegrációs táborrá alakították. Jelenleg 170-en laknak itt, olyanok, akik megkapták a menekültstátust, jelenleg a helyi viszonyokkal, kultúrával ismerkednek és magyarul tanulnak. A táborban fél évig maradhatnak, aztán el kell költözniük. A korábbi bicskei befogadó állomáshoz hasonló tábor jelenleg Debrecenben és Békéscsabán működik.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség