Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Megfenyegették a Gyurcsány ellen aláírásokat gyűjtő pécsi MSZP-st

E-mail Nyomtatás

Figyelmeztetést kapott Komáromi István pécsi MSZP-s, aki aláírásgyűjtésbe kezdett a párton belül Gyurcsány Ferenc leváltásáért. A politikust egy Amerikában élő ismerőse hívta fel telefonon, és közölte vele: tudomása van róla, hogy merényletet terveznek ellene, ezért azt tanácsolja: költözzön el a városból, és hagyja abba az aláírásgyűjtés szervezését.

A kormányfő leváltásáról szóló kezdeményezését egy hónap alatt mintegy 1500-an írták alá, de mivel Komáromi István egyelőre nem kapott tájékoztatást arról pontosan hány nyilvántartott tagja van a pártnak, így azt sem tudja, mennyi aláírást kell összegyűjtenie.

A miniszterelnök visszahívását a szocialisták alapszabálya szerint a tagok tíz százalékának kell kezdeményeznie. A pártnak akkor kötelezően tárgyalni kell róla.

Komáromi István nem Gyurcsány Ferenccel képzeli el a kormányzást, és teljes tisztújítást sürget. Egyelőre nem tudni, hogy a javaslat valódi forradalmat robbanthat-e ki a párton belül, vagy csupán egy szűk kör támogatja-e.

Egy régi motoros

Komáromi István az MSZP alapító tagja és egyfajta "jómunkásember" a párton belül egy alapszervezet titkáraként. Ez a pozíció a párthierarchián belül egyáltalán nem mondható magasnak, arra azonban elegendő lehet, hogy komoly kapcsolati tőkét alakíthasson ki.

Bár Komáromi levele, amelyben teljes tisztújítást és a pártelnöki és miniszterelnöki poszt különválasztását sürgeti, csak az elmúlt napok során került a média érdeklődésének középpontjába, a titkár valójában már régóta hadakozik a szocialisták szerinte téves politikája ellen - csak eddig a környezet nem volt túl megfelelő ezekhez a forradalmi gondolatokhoz. 
Komáromi először múlt szeptemberben emelte fel szavát, ám javaslatára - miszerint Gráf József váltsa Gyurcsányt a miniszterelnöki székben és teljes tisztújítás következzen - senki sem reagált. Az alapszervezeti titkár ezután az országos választmány áprilisi ülésére kívánta bejuttatni javaslatát - ehelyett az azonban a HVG.hu-ban jelent meg.

A levélnek külön pikantériát adott Szili Katalin aktuális beszólása a pártvezetésnek, amely szinte egy időben érkezett a Komáromi-féle javaslattal. Szili és Komáromi között mindenképpen van valamilyen szintű kapcsolat, ugyanis a házelnök abban a kerületben képviselő, ahol Komáromi alapszervezeti titkárként tevékenykedik.

A meglehetősen feszült belső hangulatú MSZP-n belül természetesen azonnal felmerült, hogy Komáromit Szili mozgatja, ám ezt a Hírszerzőnek nyilatkozó titkár határozottan cáfolta, felhívva arra a figyelmet, hogy javaslatait már jóval a házelnök legújabb interjúja előtt megfogalmazta - csak épp senki sem foglalkozott vele érdemben.

Egy biztos: amennyiben Komáromi javaslata valóban nagy népszerűségnek örvend a tagság körében (az alapszervezeti titkár elmondása alapján folyamatosan érkeznek hozzá a bátorító telefonok, mióta levele nyilvánosságra került), úgy az MSZP belső viszonyai alaposan átrajzolódhatnak. A teljes körű tisztújítás elindításához ugyanis elegendő a tagok 10 százalékának támogatása.

Komáromi mára tovább is lépett a levelek megfogalmazásán: a tisztújítást kezdeményező pártszavazó ívek még a héten megkezdik útjukat az MSZP szervezeteihez, és május közepére kiderülhet, hogy van-e realitása a pártvezetés rémálmának tűnő ötletnek.

Tollerista utóvédharc?

Az MSZP-n belül emellett a jelek szerint helyi szinten sincs minden rendben, hiszen Komáromi a városi és megyei pártvezetés megújítását is szorgalmazza. A helyi pártszervezeten belül 2006 nyarán, Toller László súlyos balesetekor keletkezett azóta sem múló szakadás, amikor a szocialisták akkori második, elsősorban fiatal politikusokból álló vonala átvette a hatalmat. A volt polgármester jobb kezének számító Juhász István akkori városi elnök nemhogy a polgármesteri jelöltséget nem kapta meg, hanem elnöki címét is elvesztette Tóth Bertalan alpolgármesterrel szemben.

Az utóvédharcok azóta is folynak Pécsett, néha igencsak pikáns felhangokkal. Ide tartoznak például a Pécsi Vagyonkezelő tavaly nyáron előkerült, még a múlt ciklusból származó meglehetősen kétes üzletei,amelyek nyilvánosságra kerülése minden bizonnyal nem volt a jelenlegi városvezetés ellenére.

A mozgástér fogyását észlelve Juhászban az az ötlet is megfogalmazódott 2007 nyarán, hogy támogatóival, a közgyűlési MSZP frakció "tollerista" szárnyával egy új baloldali képviselőcsoportot alapít, ám a szocialisták helyi és megyei vezetésének sikerült megakadályozni a szakadást.

A kérdés mindenesetre azóta tartósan lekerült a napirendről a Hírszerzőnek nyilatkozó volt városi elnök szerint, aki a párton és a frakción belül kíván tovább dolgozni, igaz, nem feltétlenül mostani pozíciójában. Kérdésünkre Juhász nem zárta ki, hogy újra elindul a városi elnökségért (akár lesz teljes tisztújítás Komáromi kezdeményezésére szeptemberben, akár nem, 2009 elején mindenképpen lesz pártválasztás) és ennek Komáromi is kifejezetten örülne.

A régi gárdához tartozó Komáromi egyébként nem tartja tolleristának magát, ám az új vonal előretörését és a régi vezetés félreállítását tisztességtelennek tartja azoktól, akik szó szerinti megfogalmazása szerint "nincs olyan segg, amit nem nyalnak ki".

Az MSZP helyi vezetése mindenesetre nem tart a Komáromi-féle lázadástól. Tóth Bertalan városi elnök szerint az alapszervezeti titkárnak nincs komoly támogatottsága, sőt: a tagság jelentős részénél kiverte a biztosítékot, és az alapszervezetek túlnyomó része a jelenlegi vezetés mögött állt ki.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség