Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Sólyom: A 2006-os rendőri jogsértések büntetlenül maradtak

E-mail Nyomtatás

Súlyosan sérült a jogállamiság a 2006. szeptember, októberi fővárosi tüntetések ügyében lefolytatott büntetőeljárásokkal kapcsolatban - idézte fel a korábbi eseményeket Sólyom László köztársasági elnök az Ügyészség Napján tett köszöntőjében. Az államfő az érdemek elismerése mellett sajnálatosnak nevezte az akkori igazságügyi miniszter megszólalásait is.

„Szerencséje van az ügyészeknek, hogy legalább nem kaptak kitüntetéseket azért, hogy az első fokú bíróságokkal tökéletes összhangban futószalagon helyezték előzetes letartóztatásba azokat a tüntetőket és nem-tüntetőket, akiket a rendőrség elébük vitt” - fogalmaz köszöntőjében Sólyom László. Majd felteszi a kérdést: „Vajon segít-e a történteken, hogy az ijedelem elmúltával azután a másodfokú bíróságok szintén futószalagon semmisítették meg ezeket a határozatokat?”

Az államfő emlékeztet, hogy a rendőri jogsértések zöme büntetlenül maradt. Mint fogalmaz: „ismerjük a rendőrségi vezetők magatartását és viszonyulását, és az előző igazságügyi és rendészeti miniszter sajnálatos megszólalásait”. Ugyanakkor megjegyzi, hogy az ügyészség és a bíróságok nagyon sok esetben eszköztelenek voltak, hiszen lehetetlen volt az elkövetők azonosítása.

Véleménye szerint erről a kérdésről minden adandó alkalommal beszélni kell, így van esély arra, hogy jogállamiság és az alkotmányosság hasonló sérelme ne történhessen meg újra.

Sólyom László arra kéri az ügyészséget, hogy kérlelhetetlenül tartson ki az emberi méltóság védelme, és a politikai szabadságok, ezeken belül különösen a szólás- és gyülekezési szabadság, és a közérdekű adatok nyilvánosságának alkotmányos értelmezése mellett.

Az Ügyészség Napja alkalmából tíz ügyész részesült a hivatásrend legmagasabb kitüntetésében, a Kozma Sándor díjban hétfőn. Az Ügyészség Napját 1991. óta ünneplik annak emlékére, hogy 1871. június 10-én hirdették ki a független államügyészségről szóló törvényt. A legmagasabb ügyészi kitüntetést Kozma Sándorról, az első magyar koronaügyészről nevezték el.

(FH)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség