Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Gyurcsány egyes adók növelését helyezte kilátásba

E-mail Nyomtatás
Az adó- és járulékrendszer megújításával akarják ösztönözni a gazdaság növekedését, ezt a célt tűzte ki a kormány - mondta a miniszterelnök a szocialista frakció és az MSZP elnökségének kétnapos dobogókői tanácskozása után szerdán. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a munkát folytatják, még ebben a hónapban ugyanebben a körben ismét tanácskozik az MSZP és a kormány, de a végleges javaslatcsomag csak szeptemberre készülhet el.

A tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy a gazdaság élénkítése érdekében több területet is érintő adó- és járulékcsökkentésre van szükség, de ennek terhei nem érinthetik a szociális és jóléti kiadásokat. Így a kormánypárt kitart például amellett, hogy a nyugdíjak ne csak az inflációt kövessék, hanem a bérek alakulását is - mondta a miniszterelnök. Hozzátette: a költségvetés tervezésekor továbbra is a takarékosságra helyezik a hangsúlyt, vagyis minden tételt megvizsgálnak, hogy lehet-e azt csökkenteni. A kormány emellett a mentességek és kedvezmények áttekintésével igyekszik majd „egyszerűbbé tenni” az adórendszert.

A kabinet tervei szerint az adórendszeren belül kell átalakítani a hangsúlyokat, vagyis csökkenteni kell a munkára rakódó terheket, és „meg kell vizsgálni, milyen más adók tudnak nagyobb szerepet vállalni” - fogalmazott Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök ugyanakkor leszögezte: a kormány nem számol a vagyon típusú adók arányának növelésével.

A kormányfő beszélt a szociális támogatásokról is. Azok összegét nem csökkentené a kormány, de célzottabb felhasználást akar - azon gondolkodnak, hogyan lehet átmenetivé tenni a szociális juttatásokat, hogy minél hamarabb visszatérjenek a segélyen élők az aktív munkavállalók közé.

Gyurcsány Ferenc nem ért egyet ugyanakkor azokkal az önkormányzatokkal, amelyek a normák átlépésével próbálnak változtatni a szociális ellátás rendszerén. Szerinte ez rövid távon a feszültségek csökkentéséhez vezet ugyan, de hosszú távon nem kifizetődő. A kormányfő szerint az a cél, hogy minden szociális segélyen élő ember számára legyen visszaút az aktívak közé.

A kormányfő jövő héten ezt a programtervezetet ismerteti majd az MSZP frakciója előtt, és kéri ehhez a szakmapolitikai támogatásukat, majd ismét a kormány, az MSZP elnöksége és a frakció vezetősége tárgyal a teendőkről. Ezután következik az MSZP országos választmánya.

Kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc elmondta: a vártnál magasabb inflációs adatokba nem szabad a kormánynak beletörődnie, és ezzel szemben több mindent tehet: egyrészt fegyelmezett költségvetési politikát kell folytatnia, másrészt azokban a szektorokban, ahol nincs verseny, ott árszabályozásokkal kell megakadályozni az árak emelkedését. Ahol viszont van verseny, például az élelmiszerpiac, ott élénkíteni kell azt, hiszen ez csökkentheti az árakat - fejtette ki a miniszterelnök.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség