Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Pesti: Tanulmányokra mennek el a koraszülött-ellátás milliói

E-mail Nyomtatás

A Fidesz szerint tarthatatlan helyzet alakult ki az itthoni koraszülött-ellátásban. A kormány veszélyezteti az ellátást azzal, hogy ez a terület továbbra is teljesítményvolumen-korlát alá esik, és a kapacitásokat is csökkentették - mondta Pesti Imre, a párt egészségügyi szakpolitikusa szerdán a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája előtt. Az Egészségügyi Minisztérium szerint a koraszülött ellátásnak mind a kapacitása, mind a finanszírozási feltételei megfelelőek.

A Fidesz szakpolitikusa azért tartotta a fővárosi klinika előtt tájékoztatóját, mert az intézmény igazgatója a sajtónak azt nyilatkozta: a koraszülött-ellátás összeomlásától tart. A tavalyi struktúraátalakítás miatt másfélszeresére nőtt a betegforgalmuk, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a teljesítmény volumenkorlát miatt azonban ezt nem veszi tudomásul. A korlát feletti ellátásért nem fizet, így 40 millió forint hiányzik havonta a klinikán.

Pesti Imre azt mondta: miközben nem adják oda a klinikának a korrekt ellátáshoz szükséges 40 millió forintot, a kormány és a főváros százmilliókat fizet ki mindenféle tanulmányra és szintén milliókat azoknak az egészségbiztosítási pénztárak igazgatóinak, akik semmilyen munkát nem végeztek. Az ellenzéki politikus példaként említette, hogy a főváros 400 millió forintot költött a Budapesti Egészségügyi Modell háttértanulmányaira.

A fideszes politikus emlékeztetett arra az állásfoglalásra is, amelyet a szülészeti és nőgyógyászati szakmai kollégium fogalmazott meg - eszerint olyan kapacitáscsökkenés zajlott le a koraszülött-ellátásban, amely miatt romlik a szakmai színvonal is.

Az egészségügyi tárca közleménye szerint a koraszülött-ellátásnak a kapacitása és a finanszírozási feltételei is megfelelőek itthon. Ez a terület a gyermekellátás keretében a védett teljesítményvolumen-korlát körébe tartozik, vagyis a betegek nem maradhatnak ellátás nélkül. A minisztérium cáfolja, hogy jelentősen csökkent volna a koraszülött ágyak száma: a szerdai közlemény szerint 2006 óta mindössze kilenc ággyal csökkent a kapacitás, 459-ről 448-ra. A tárca szerint a Semmelweis Egyetem II. számú Nőgyógyászati és Szülészeti Klinikájának ágykihasználtsága 2008 első felében a 82 százalékot sem érte el. Az egy ágyra jutó finanszírozás pedig a negyedével nőtt a koraszülött-ellátásban - zárul a közlemény.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség