Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Újgenerációs fizetőeszközt vezet be a Gránit Bank

E-mail Nyomtatás

A digitális megoldások térnyerését a költséghatékonysági követelmények, az ügyfelek igényei és a versenyhelyzet együttesen táplálja – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Gránit Bank új fizetőeszköze, a Gránit Pay a bemutatóján. Az elektronikus fejlesztésekben élenjáró pénzintézetben a magyar állam tulajdonrésze 45 százalék.

A Gránit Bank a MasterCarddal együttműködésben indította el a szolgáltatást, amellyel a hagyományos bankkártya mobiltelefonra telepíthető, és ezt követően a világon szinte bármelyik érintéses MasterCard-terminálon lehet okoskészülékkel fizetni.

Varga Mihály elmondta: az új alkalmazás hozzájárulhat a kereskedelmi forgalom további emelkedéséhez, a készpénzforgalom csökkentéséhez és ezáltal a gazdaság fehérítéséhez is. Mint mondta: évről évre emelkedik a bankkártyás vásárlások összértéke. Egy év alatt közel 30 százalékkal emelkedett az érintőkártyák száma, a POS-termináloké pedig mintegy 40 százalékkal. Az elektronikus és az egyéb újgenerációs fizetési módok terjedése érdekében a kormány nagymértékben kívánja növelni a modern bankkártya-elfogadó terminálok számát – tájékoztatott a tárcavezető.

A miniszter kitért az innováció és a versenyképesség összefüggéseire is. Ezzel kapcsolatban megemlítette: amíg a svájci székhelyű WEF versenyképességi rangsorában visszacsúszunk, addig az ugyancsak svájci IMD idei rangsorában két helyet előrébb léptünk. Ettől függetlenül a magyar kormány erősíteni kívánja a hazai gazdaság versenyképességét az állami bürokrácia csökkentésén, valamint az oktatási és képzési programok javításán keresztül, emellett azonban szükség van a piaci szektor hatékonyságának javulására is. A miniszter utalt a versenyképességi tanulmányokban lemaradásként említett vállalati magatartás etikájára, az egyetemek, kutatóintézetek és vállalatok együttműködésére, a vállalati forrásbeszerzés szélesítésére vagy az üzleti képzési helyek számának növelésére. Ennek a munkának az összehangolására lehet megfelelő keret egy versenyképességi tanács felállítása, amelynek lehetőséget jövő heti ülésén vizsgálja meg a gazdasági kabinet.

 

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség