Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Itthon

A felsőoktatási törvény újabb módosítása kerülhet ősszel a parlament elé

E-mail Nyomtatás

Átalakítják a felsőoktatási bértáblát, első lépésként emelkedhetnek az adjunktusi és a tanársegédi bérek, valamint növekedhet az intézmények vállalkozási szabadsága a tervek szerint ősszel az Országgyűlés elé kerülő felsőoktatási törvény-módosító csomag részeként - mondta a felsőoktatási államtitkár az MTI-nek adott interjújában.

Palkovics László elmondta, hogy a felsőoktatási bérek rendezésének első fázisaként jelentősen nőnének az adjunktusi és a tanársegédi bérek, ezek ugyanis most nem versenyképesek. Megjegyezte: jelenleg ugyanannyi egyetemi tanár van mint adjunktus, ami nem helyes arány, ezen változtatni kell. Ha a kormány elfogadja javaslataikat, akkor a bérek már januártól emelkedhetnek - tette hozzá.

Bővebben...
 

Magyarország 2,9 milliárd forint rendkívüli agrártámogatást kap az EU-tól

E-mail Nyomtatás

Kiemelkedő magyar agrárdiplomáciai siker született az agrárminiszterek keddi luxembourgi tanácsülésén, Magyarország 2,9 milliárd forint rendkívüli agrártámogatást kap válságkezelésre - nyilatkozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a döntést követően.

Fazekas Sándor szerint ez komoly segítség a tejtermelők és sertéságazat számára.

Bővebben...
 

Az önzés kultúráját fel kell váltsa a felelősségvállalás kultúrája

E-mail Nyomtatás

A szegedi Gál Ferenc Főiskolán tartott tanévnyitó beszédében Hegyi László egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: „Az egyházi felsőoktatásban végzett értelmiségnek kell a társadalom élő lelkiismeretévé válnia. Őrzőknek, akik a teremtett világra, mint Isten csodálatos ajándékára tekintenek.”

Bővebben...
 

Átadták az Opel tudásközpontját Szentgotthárdon

E-mail Nyomtatás

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Joachim Koschnicke az Opel Group kormányzati kapcsolatokért felelős alelnöke avatta fel az Opel félmilliárd forintos beruházással felépített tudásközpontját Szentgotthárdon. Az új oktatóközpontban automatikai technikus, gépi forgácsoló és villanyszerelő szakmák oktatásához alakítottak ki tanműhelyeket és ugyanitt hozták létre a szombathelyi gépészmérnök-képzés gyakorlati oktatóbázisát is, a beruházáshoz a magyar kormány 150 millió forint támogatást nyújtott.

Szijjártó Péter az avatóünnepségen hangsúlyozta: Magyarország továbbra is az európai autógyártás zászlóshajója kíván maradni, ehhez azonban szavai szerint nemcsak az infrastruktúra fejlesztésére van szükség, de érdemes beruházni a szakképzésbe is, hiszen a fejlődéshez a vállalatoknak folyamatosan olyan jól képzett, megbízható és elkötelezett szakemberekre van szükségük, mint amilyenek a szengotthárdi Opel gyárban is dolgoznak.

Bővebben...
 

Húsz százalékkal nőttek a szálláshelybevételek júliusban

E-mail Nyomtatás

Tovább folytatódik a turisztikai ágazat eredményének – szinte már megszokottan jelentős mértékű – bővülése. Az erős évkezdés és a kimagasló júniusi adatok után az év második nyári hónapjának szálláshely-adatai is derűlátásra adnak okot, mivel az előző évet messze felülmúló eredményt mutatnak.

Szintén kedvező fejlemény, hogy júliusban a vendégforgalom az ország valamennyi turisztikai régiójában növekedett.

Bővebben...
 

Új lehetőségek a hazai iparfejlesztésben

E-mail Nyomtatás

Magyarország újraiparosítási törekvéseiről tárgyalt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Li Yong-gal, az ENSZ Iparfejlesztési Szervezetének (UNIDO) főigazgatójával.

A megbeszélésen a szervezet képviselői kiemelkedő eredménynek nevezték, hogy az ipari termelés GDP-hez viszonyított 23 százalékos arányával hazánk Európa legiparosodottabb országai közé tartozik.

Bővebben...
 

Az év első hét hónapjában 1,2 milliárd euróval nőtt a külkereskedelmi többlet

E-mail Nyomtatás

Az év első hét hónapjában hazánk áruexportja 8,3 százalékkal, míg áruimportja 6,9 százalékkal nőtt, így a január-júliusi külkereskedelmi többlet értéke elérte a 4,9 milliárd eurót. Ez 1,2 milliárd eurós bővülést jelent az előző évhez képest.

A júliusi előzetes adatok szerint az NGM becslése alapján az export volumene 5,4%-kal, míg az import volumene 3,3%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Az államtitkár kiemelte: az, hogy az import növekedési üteme elmaradt az exportétól, tovább javította az eddig is kitűnő külkereskedelmi egyensúlyt - hangsúlyozta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára a külkereskedelem júliusi alakulásáról közzétett KSH-adatokra reagálva.

Bővebben...
 

A következő egy évben 142 milliárd forint az exportkapacitások bővítésére

E-mail Nyomtatás

Mintegy 142 milliárd forint devizaforrás áll a kis-, közepes- és nagyvállalatok rendelkezésére exportkapacitásaik bővítésére a következő egy évben, az EXIM kereskedelmi bankokkal kötött keretmegállapodásainak köszönhetően. A keret a hitelintézetek igénye alapján bővíthető. A szeptember 8-án aláírt együttműködési megállapodás szerint a programban részt vevő hitelintézetek megújítják az EXIM-mel kötött két éven túli futamidejű, kedvezményes kamatozású refinanszírozási szerződéseiket. A megállapodást Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára, Urbán Zoltán, az Eximbank (EXIM) vezérigazgatója és a programhoz csatlakozott 15 hitelintézet képviselője írta alá.

Bővebben...
 

Dr. Latorcai Csaba nyitotta meg a „Rákosi börtönei” című kiállítást

E-mail Nyomtatás

Dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség Kiemelt Társadalmi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkára nyitotta meg 2015. szeptember 9-én, Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban, a Rákosi börtönei című vándorkiállítást.

A tárlat emléket állít XX. századi történelmünk egyik legsötétebb fejezetének. Annak az évtizednek, amikor Rákosi Mátyás uralkodott Magyarország felett, amikor az ország teljes területén kiépített fegyházak, börtönök, internáló- és munkatáborok teltek meg politikai okokból elítélt foglyokkal.

Bővebben...
 

40 helyszínen több mint 100 programot kínál a fesztivál

E-mail Nyomtatás

Mintegy 40 helyszínen több mint 100 programot - köztük koncerteket, kiállításokat és táncelőadásokat - kínál október 2. és 18. között a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amelynek fókuszában Bartók Béla és az idén 80 éves észt zeneszerző, Arvo Pärt életműve áll.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a fesztivált felvezető budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta: kívánatos lenne, hogy a Budapestre érkező turisták minél több kulturális élménnyel is gazdagodjanak, ennek pedig nagyszerű előmozdítói a CAFe Budapest és a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF), melyeket együttesen évente 1,15 milliárd forinttal támogat a kormány.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség