Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Itthon

3 százalék feletti növekedés lehet idén

E-mail Nyomtatás

Az idén 3 százalék körüli, de inkább 3 százalék feletti növekedés lehet - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Kiemelte: a magyar gazdaság két éve növekedési pályán van. A miniszter elmondta, hogy az első negyedévben a kormány várakozásainak megfelelően alakult a növekedés. Közölte azt is, hogy a gazdaság növekedése folytatódik, szemmel látható, hogy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb növekedési pályára került az elmúlt negyedévekben. Pozitív trend, tartós, fenntartható gazdasági növekedés van Magyarországon - tette hozzá.

Bővebben...
 

Új források nyílnak az önkormányzatok számára

E-mail Nyomtatás

Települési feladatellátásra új források nyílnak az önkormányzatok számára, a 3,5 milliárd forintos keretösszegre területi korlátozás nélkül valamennyi önkormányzat pályázhat - erről a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára beszélt

 

Pogácsás Tibor ismertette: 2 milliárd forint áll rendelkezésre a kötelező önkormányzati feladatellátást szolgáló létesítmények felújítására, karbantartására. Ilyenek például a bölcsődék, az egészségügyi intézmények. Példaként említette, hogy az óvodák esetében kritérium az, hogy legalább 70 százalékos legyen a kihasználtságuk.

Bővebben...
 

Még 950 ezer hektáron kell megszüntetni az osztatlan közös tulajdont

E-mail Nyomtatás

Még mintegy 300 ezer kérelmező 57 500 földrészletén, összesen 950 ezer hektár szántóföldön kell megszüntetni az osztatlan közös tulajdont, májusban az érintett gazdák tájékoztató leveleket kapnak az eljárásról - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára.

Nagy István ismertette: az első országos méretű ütem végrehajtása 18 megyében és a fővárosban 1-1 járási hivatal illetékességi területén indult el januárban, májusban a földtulajdonosokat egyezségre hívják, a tárgyalások a napokban elindulnak. Az év második felében a megyék második kijelölt járásában folytatódnak majd a munkák, a gazdák földmérőkkel fognak találkozni országszerte - jelezte.

Bővebben...
 

A Der Spiegel tudatosan, rosszindulatúan összemossa a kormányoldalt a Jobbikkal

E-mail Nyomtatás

A kormányszóvivő szerint a német Der Spiegel hetilap portálján kedden megjelent, Vona Gábor Jobbik-elnökről szóló portréban „rosszindulatúan, tudatosan, ám egyúttal ellentmondásokkal teli formában próbálja összemosni” a magyar kormány, illetve a Fidesz és a Jobbik célkitűzéseit.

Bővebben...
 

Közel 12 százalékos ipari növekedés márciusban

E-mail Nyomtatás

A hazai ipar teljesítménye ismét erőteljesen nőtt, idén márciusban 11,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ezzel már sorozatban 19. hónapja erősödik az ágazat. A megelőző hónaphoz mérten 2,6 százalékos növekedés történt, míg az év első negyedévében 8 százalékos bővülést mértek.

Az ipar teljesítménye egyre nagyobb mértékben támogatja a gazdasági növekedést, ez pedig összhangban van azzal a kormányzati célkitűzéssel, hogy az ipari termelés hozzájárulása a nemzeti össztermékhez egész Európában Magyarországon legyen a legmagasabb.

Bővebben...
 

Az innováció és a kreativitás közvetett módon segíti a gazdasági növekedést

E-mail Nyomtatás

A versenyjogi törvények módosításáról és a Visegrádi Szabadalmi Intézetről tájékoztatta a képviselőket Berke Barna az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára a Parlamentben.

Berke Barna, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára 2015. május 13-án az Országgyűlésben a Visegrádi Szabadalmi Intézetről szóló megállapodás kihirdetéséről elmondta, februárban írták alá az egyezményt Pozsonyban, az intézet kormányközi szervezetként jön létre, annak székhelye Budapest. Létrehozásának célja az is, hogy koordináltabban lehessen igénybe venni a Szellemi Tulajdon Világszervezete által igazgatott, a világ 148 országára kiterjedő szabadalmi együttműködési szerződés (angol rövidítéssel: PCT) rendszerét – részletezte.

Hozzátette, az intézettől azt várják, hogy mint a közép-európai régió nemzetközi kutatási és elővizsgálati szerve előmozdítja és serkenti az innovációt, a kreativitást, közvetett módon elősegíti a gazdasági növekedést, javíthatja a versenyképességet.

Bővebben...
 

Megújult az edelényi görögkatolikus iskola

E-mail Nyomtatás

Megújult és bővült több mint félmilliárd forintból az edelényi Szent Miklós görögkatolikus iskola és óvoda épülete. A csaknem hétszáz gyereket befogadó létesítményt kedden adták át a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az esemény előtti sajtótájékoztatón azt mondta: a kormányzatnak és az egyháznak egyaránt az célja, hogy a hátrányos helyzetű térségeket „felemelje”, segítse, a tehetséges gyermekeket támogassa.

A politikus szólt arról, hogy a görögkatolikusok jelenléte Edelényben mindenféleképpen hozzájárult ahhoz, hogy ez a fejlesztés megvalósulhatott. Ez a beruházás „meghozza a gyümölcsét”, mert az itt élő gyermekek élete, jövője nagy mértékben függ attól, hogy milyen az iskola minősége - tette hozzá. Ez a megújult iskola azt bizonyítja, hogy az egyház „igenis örömteli, jó döntést hozott annak idején (...), azokért a kincsekért, a gyerekekért, akikért ezt vállalta, azokból minél több tehetség kibontakozzon ebben a térségben, ennek a térségnek a javára is” - hangoztatta Soltész Miklós.

Bővebben...
 

Átadták az Ős-Dráva Látogatóközpontot Szaporcán

E-mail Nyomtatás

Az Ormánság természeti, kultúrtörténeti értékeit, a helyi gazdálkodási hagyományokat bemutató, európai uniós támogatással felépült létesítményt adtak át ünnepélyes keretek között a Baranya megyei Szaporcán.

Az Ős-Dráva Látogatóközpont európai uniós pályázati támogatást élvezett, mintegy egymilliárd forintból valósult meg a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) beruházásában. A létesítmény a nemzeti park területe és a Dráva folyó bemutatása mellett nagy hangsúlyt fektet az ormánsági élet, a hagyományok megismertetésére, valamint a természetvédelmi, tájhasználati problémákra való figyelem felkeltésére.

Bővebben...
 

Operakalandra látogatnak a diákok

E-mail Nyomtatás

A diákoknak operaélményt biztosító országos program, az OperaKaland jelenleg futó tavaszi etapjával együtt a résztvevő gyerekek száma már meghaladja a százezret – jelentette be Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár az Operaház sajtótájékoztatóján.

Az OperaKaland ötödik szériájának zárásaképpen az Erkel Színházban május 5. és 16. között 14 alkalommal játsszák Mozart Szöktetés a szerájból című operáját, amelyet 24 ezer diák tekinthet meg a sorozatban.

Závogyán Magdolna kiemelte: az OperaKaland tavaly KultúrKalanddá bővült, hiszen a gyerekek az operalátogatás mellett múzeumokba, könyvtárakba, levéltárakba is eljutnak. Úgy vélte, ez jó példája annak, amit az államtitkárság kulturális alapellátás alatt ért, ezért örömmel támogatják a kezdeményezés folytatását.

Bővebben...
 

Egyszerűsödik a hagyatéki eljárás az Európai Unió területén

E-mail Nyomtatás

Répássy Róbert az Országgyűlés 2015. május 12-i ülésnapján hangsúlyozta, hogy az Európai Unió területén végzendő hagyatéki eljárásokat is egyszerűsíti egy közösségi rendelet átültetése, amelyet az igazságügyi tárgyú törvények módosításának vitájában tárgyalt a Ház.

A több országra kiterjedő hagyatéki eljárásokat az Európai Unióban elegendő lesz egyetlen országban lefolytatni 2015. augusztus 17-étől, így azok rövidebb idő alatt zajlanak és költségük is kisebb lesz – mondta az igazságügyi tárgyú törvénymódosítás ismertetésekor az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Répássy Róbert kifejtette: az eljárást az örökhagyó szokásos tartózkodási helyén kell megtartani. A változatás bevezeti az európai öröklési bizonyítványt, amelynek birtokában az örökös hozzájuthat akár bankszámlán pénzben lévő, akár ingatlan örökségéhez.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség