Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Moldovai állampolgár lett Traian Basescu

E-mail Nyomtatás

Letette a moldovai állampolgári esküt Traian Basescu volt román államfő és felesége, Maria a Moldovai Köztársaság bukaresti nagykövetségén. Radu Timofti moldovai államfő júniusban írta alá azt az elnöki rendeletet, amelynek értelmében a Moldovai Köztársaság – kérésükre – állampolgáraivá fogadta Traian Basescut és feleségét.

Az eskütétel alkalmával Basescu – a két világháború közötti Nagy-Románia kiterjedésére utalva – azt mondta, valóra vált az álma, hogy érvényes állampolgársága legyen „a nyugati határtól a Dnyeszterig és egy kicsit azon is túl". Azt sem titkolta, hogy szeretne voksolni a moldovai elnökválasztás második fordulójában, de maga sem tartotta valószínűnek, hogy ezt megteheti, mert a személyazonossági iratok kiállítása három hetet is igénybe vehet.

A volt román elnök arra biztatta a moldovaiakat, hogy november 13-án az országuk európai közeledését szorgalmazó Maia Sandura szavazzanak az oroszbarát Igor Dodonnal szemben.

Basescu, aki Románia Moldovával való egyesülésének leghangosabb szószólójává vált, születésnapi ajándéknak nevezte moldovai állampolgárságát, pénteken tölti be ugyanis 65. életévét. Basescu már román elnökként is nyíltan síkra szállt a „két román nyelvű állam" egyesüléséért, azt követően pedig az általa alapított Népi Mozgalom Párt (PMP) egyik legfontosabb célkitűzésévé tette az egyesülés ügyének előmozdítását.

Basescu október végén goromba kirohanást intézett Dacian Ciolos független miniszterelnök és kormánya ellen, amikor a Moldovával való egyesülésért demonstráló Actiunea 2012 nevű civil szervezet aktivistáit a karhatalom megakadályozta, hogy eltérjenek az előre bejelentett útvonaltól, a csendőrkordon áttörésével próbálkozó tüntetőket pedig előállították és megbírságolták.

Basescu „hazaáruló gazfickók gyülekezetének" nevezte a bukaresti kormány tagjait, azzal vádolva őket: csak azért bírságolták meg az unionisták vezetőjét, hogy „jó pontokat szerezzetek Németország és az Orosz Föderáció szemében".

A PMP, amely a 2014-es Európai Parlamenti választásokon még a voksok több mint 6 százalékát szerezte meg, a júniusi önkormányzati választásokon már kevesebb mint 4,5 százalékot ért el. Basescu maga is szenátori tisztségre pályázik a decemberi parlamenti választásokon abban a reményben, hogy segítségével pártja átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

 

MTI

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség