Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Elbukott az EU-alkotmány Írországban

E-mail Nyomtatás

Az ír referendum nem hivatalos eredménye szerint az írek többsége nemmel szavazott, vagyis elutasította a Lisszaboni Szerződést.
Dermot Ahern ír igazságügyi miniszter elismerte, hogy az eddigi, most már reprezentatívnak tekinthető részeredmények alapján Írországban megbukott az Unió reformszerződése. "Várni kell a hivatalos végeredményre, de úgy tűnik a nemek vannak többségben" - közölte az eredményeket csalódáskeltőnek nevező ír igazságügyi miniszter. Három választókerületben már összeszámolták a szavazatokat, és hivatalosan is kihirdették az eredményt, amely a nemek győzelmét hozta.

Bár a szavazatok számlálása még folyik, látható, hogy például Dublinban, ahol a lakosság negyede él, fölényes győzelmet aratott a "nem" tábor. Az RTE információi szerint az egész országban is a nemmel szavazók voltak többségben, és csak maroknyi, főleg középosztálybeli választókerületben győzhetnek az igenek. A közszolgálati adó adatai szerint vidéken, és a munkáskerületekben nagy a nemek aránya, míg a középosztálybeli emberek inkább támogatják a lisszaboni szerződés ratifikációját, de nem eléggé, hogy ellensúlyozni tudják az azt elutasító szavazatokat

Írország az egyetlen uniós tagállam, ahol az alkotmány módosítása miatt népszavazást írtak ki a Lisszaboni Reformszerződésről. Eddig 18 tagország ratifikálta a dokumentumot (elsőként Magyarország), amely módosított változata a korábban Hollandiában és Franciaországban elutasított uniós alkotmánynak.

A reformszerződés messzemenő változtatásokat hozna a közösség életében. Bővülne a közösségi politikák köre, és a legtöbb területen a tagállamok elveszítik vétójogukat. Több jogköre lenne az Európai Parlamentnek és a nemzeti parlamenteket is igyekeznének bevonni az uniós törvénykezés előkészítésébe. A Lisszaboni Szerződés 2009 január elsején lépett volna hatályba.

Bár az uniós vezetők korábbi állásfoglalása szerint nincs "B" terv, azaz nem terveznek módosításokat, brüsszeli várakozás szerint az ír leszavazás csupán késlelteti, de nem ássa alá a reformokat.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség