Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Április 9-én tartják a szerbiai elnökválasztást

E-mail Nyomtatás

A Blic napilap értesülései szerint a jövőre esedékes szerbiai elnökválasztást április 9-én tartják meg, s bizonyos forgatókönyvek szerint előre hozott parlamenti választásokat is tarthatnak azon a napon. A közelgő elnökválasztáson a hatalmi többségnek akár három jelöltje is lehet. Majdnem biztos a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) vezetőjének, Ivica Dačić külügyminiszternek a jelöltsége, ahogy a Szerbiai Szociáldemokrata Párt elnökéé, Rasim Ljajićé is.

Még csak találgatások vannak akörül, hogy kit indít a Szerb Haladó Párt (SNS). Lehetőségként említik a jelenlegi kormányfőt, Aleksandar Vučićot is. A Cesid programigazgatója, Đorđe Vuković nem zárja ki ezt az opciót, de kiemeli, ez problémákat vonna magával, elsősorban azt, hogy ki lesz az új miniszterelnök.

„Egyre valószínűbbnek tűnik azonban, hogy Vučić Tomislav Nikolić újabb mandátuma számára készíti elő a terepet, vagy egy harmadik személyt von be a játékba” – véli Vuković.

A Blic napilap arról ír, hogy az elmúlt napokban a kormány körében olyan szóbeszéd kapott szárnyra, hogy az elnökválasztással együtt előre hozott parlamenti választásokat is tarthatnak. Nem hivatalos értesülések szerint az előre hozott parlamenti választások egyik oka az ingatag lábakon álló hatalmi többség lenne. Habár a számok alapján biztos talajon áll, sokan kételkednek az SPS lojalitásában. Másik állítások szerint viszont éppen az SPS-vezér Ivica Dačić lehet a haladók és a szocialisták közös jelöltje.

„A tény az, hogy még mindig nem tudni semmi biztosat, s arra vár mindenki, hogy Aleksandar Vučić határozzon és közölje döntését” – mondta az egyik miniszter.

 

(Blic)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség