Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Az Oroszországba szökött volt ukrán kormányfő tulajdonát képező értéktárgyakat találtak egy kijevi lakásban

E-mail Nyomtatás

Nagy értékű antik festményeket, ikonokat, díszfegyvereket, ritka pénzérméket és egyéb értéktárgyakat talált egy kijevi lakásban az ukrán rendőrség. A hatóságok bizonyosra veszik, hogy a lefoglalt műtárgyak a hatalomváltó Majdan-tüntetések nyomán 2014-ben külföldre menekült Mikola Azarov volt miniszterelnök tulajdonát képezik.

Azarov sajtójelentések szerint jelenleg Oroszországban tartózkodik épp úgy, mint a leváltott ukrán államfő, Viktor Janukovics.

Vadim Trojan, ideiglenesen kinevezett országos rendőrfőnök csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján bemutatta a talált tárgyak egy részét. Ezek között van például egy valódiságot hitelesítő pecséttel ellátott, 1880-as keltezésű Ilja Repin festmény is. A műtárgyak értékét még szakértőknek kell megbecsülnie, de ukrán hírforrások szerint összesen több millió dollárt érhetnek.

A rendőrfőnök állítsa szerint véletlenül bukkantak a lerakatra egy másik bűnügyben folyatott nyomozás közben. A ház lakói elmondták, hogy a műtárgyakat tartalmazó táskákat a 2014-es Majdan-tüntetések idején hordták be ismeretlenek a lakásba, amelyben hosszú ideje senki sem lakik. A rendőrség tanúként kihallgatta a lakás állítólagos tulajdonosát, de erről a nyomozás menetére való hivatkozással Trojan részleteket nem árult el.

Elmondása alapján minden táskán ott volt egy igazolás, amelyen Azarov neve szerepelt, továbbá találtak a lakásban kitüntetéseket és üdvözlőleveleket, amiket orosz vezetőktől kapott a volt ukrán kormányfő, némelyeket épp a Majdan-tüntetések idején. A rendőrfőnök megjegyezte, hogy ez bizonyítja Azarov Ukrajna-ellenes együttműködését Moszkvával. Hangsúlyozta továbbá, hogy a megtalált kincsek komoly bizonyítékként esnek majd latba az Azarov ellen már megindított eljárásban, amelyben a volt kormányfőt nagy értékű értékek eltulajdonításával gyanúsítják.

Zorjan közölte, hogy az értéktárgyakat a rendőrség bírósági végzés alapján lefoglalta.

 

Forrás: mti.hu

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség