Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Tőkés visszautasította Kósáné Kovács Magda egyházellenes megnyilvánulását

E-mail Nyomtatás
Az Európai Parlament júniusi, strasbourgi ülésszakának kezdőnapján Tőkés László napirend előtti felszólalásban foglalkozott az európai értékek és az egyházak iránti tolerancia kérdéskörével – a posztkommunizmus összefüggésében. A kérdés felvetése közvetlenül kapcsolódott Kósáné Kovács Magda május 19-i felszólalásához. Ebben a felszólalásban a szocialista EP-képviselőnő – az MSZP volt ügyvezető alelnöke, volt munkaügyi miniszter és az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának egykori elnöke – éles támadást intézett XVI. Benedek pápa ellen. Kósáné Kovács Magda – egyebek mellett – kijelentette, hogy a „szekuláris Európában ... az egyház nem helyezi ideológiai nyomás alá az államot, és visszautasította a pápa által megfogalmazott kritikákat a magyarországi családok helyzetével és a homoszexuálisok élettársi kapcsolatának törvényesítésével kapcsolatban (lásd mellékelve Benedek pápa beszédének teljes szövegét, melyet 2008. május 10-én, Rómában a magyar püspökökhöz intézett).
Közismert, hogy ez nem az első eset, amikor a magyar szocialista politikusnő méltatlanul támadja a katolikus egyházat. Sajnálatos, hogy a 2004 márciusában, a magyarországi európai parlamenti választási kampány időszakában elhangzott, elhíresült egyházellenes kirohanása ez alkalommal az EP plénumán talált folytatásra.
A képviselőnő újabb intoleráns megnyilatkozását Surján László néppárti EP-képviselő is külön sajtóközleményben utasította vissza május 20-án, melynek címe: „Az MSZP szájkosarat rakna a pápára."
Tőkés László püspöki minőségében is visszautasította a valamikori kommunista egyházellenes retorika szellemében fogant támadást. Ugyanakkor, az időbeli egybeesés kapcsán, Nagy Imre miniszterelnök vértanúságának 50., valamint a kommunista egyházüldözések kezdetének 60. évfordulójáról is megemlékezett.
Az EP ugyanezen ülésén Szájer József képviselő, a Magyar Néppárti küldöttség vezetője ünnepélyes formában adózott Nagy Imre és mártírtársai emlékének.
Végezetre, napirenden kívül, Martin Schulz, az EP Szocialista Frakciójának a vezetője is szót kért, és annak európai érdemeit hangsúlyozva, védelmébe vette frakcióbeli társát, Kósáné Kovács Magdát.
Tőkés László felszólalása az európai értékek és az egyházak iránti tolerancia tárgyában
A magyar katolikus püspökök májusi ad limina látogatásán, Rómában találóan fogalmazta meg XVI. Benedek pápa, hogy a kommunista rezsim hosszúra nyúlt időszaka milyen nyomasztó örökséget hagyott maga után.
A pápa felvetése különleges időszerűséget nyer Nagy Imre mártír miniszterelnök kivégzésének 50., valamint a brutális egyházüldözések elindulásának, Mindszenty József bíboros-prímás bebörtönzésének 60. évfordulóján.
A hatalmi erőszakkal párosuló, militáns egyházellenesség fájdalmas korszakát idézte fel Kósáné Kovács Magda posztkommunista képviselőtársunknak, volt magyar miniszternőnek itt, a plénumon elhangzott, legutóbbi felszólalása, melyben Benedek pápától, illetve a katolikus egyháztól kívánta megvédelmezni a szekuláris Európát és az európai értékeket, – egyebek mellett – a homoszexuálisok bejegyzett élettársi kapcsolatát.
Néhány évvel ezelőtt Kósáné Kovács Magda volt pártalelnök még a II. János Pál pápa vezette Vatikánt rágalmazta azzal, hogy:  az egész Európát le akarja nyúlni és be akarja bekebelezni; méghozzá elképesztő gyorsasággal és agresszivitással (sic!).
Annak tudatában, hogy a kereszténydemokrata gyökerekre visszanyúló Unióban a valódi európai értékek hordozói maguk a keresztény egyházak – mint református püspök az egyházellenes ideológiák és intolerancia mindenféle megnyilatkozását határozottan visszautasítom az Európai Parlamentben. Ugyanakkor ezúton is javasolom XVI. Benedek pápa meghívását és megszólaltatását az Európai Parlamentben, még ennek az évnek a folyamán.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség