Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

D'Estaing: Meg kell ismételni a ír népszavazást

E-mail Nyomtatás

Írországnak vagy meg kell ismételnie a népszavazást a lisszaboni szerződésről, vagy egy speciális együttműködésről kell tárgyalásokat kezdenie az Európai Unióval - mondta Valery Giscard d'Estaing volt francia államfő. „Az íreknek joguk van nemet mondani” - mondta a politikus, majd így folytatta: „azonban az európai lakosság 0,7 százalékát kitevő ország nem dönthet a többiekről.” D'Estaing, aki a dokumentum elődjének számító, ám végül a francia és holland népszavazáson 2005-ben elbukó uniós alkotmánytervezet egyik atyja volt, minderről az RTL rádiónak nyilatkozott.
Eközben az Európai Unió állam- és kormányfői kétnapos tanácskozást kezdenek csütörtökön Brüsszelben, hogy megpróbáljanak megoldást találni az írek múlt heti elutasítása nyomán kialakult helyzetre. D'Estaing szerint "groteszk" lenne, ha az EU vezetői most visszaülnének a tervezőasztalhoz, és egy teljesen új szerződést kezdenének kidolgozni.
Az uniós csúcson egyébként a tagországok vezetői javaslatot várnak az írektől az intézményi válság elkerülésére. Brian Cowen ír miniszterelnök azonban túlságosan korainak nevezte, hogy bármiféle stratégiával álljon elő az ír szavazók elutasítása okozta helyzet kezelésére.
(FH)
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség