Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

AI: továbbra sincs hír ezer őrizetbe vett tibetiről

E-mail Nyomtatás

A Kína-ellenes márciusi demonstrációkon őrizetbe vett több mint ezer tibeti tüntető sorsáról továbbra sincs biztos hír - közölte az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet, kiemelve, hogy egyes beszámolók szerint a hatóságok verik és éheztetik a letartóztatottakat. A jogvédők ezért néhány nappal az olimpiai láng Tibetbe érkezése előtt azt kérik Pekingtől, hogy „gyújtson világosságot” az elfogottak ügyében is. A fáklya várhatóan szombaton érkezik Tibetbe, és a tervezett háromnapos útja helyett mindössze egy napig marad a tartományban. A váltófutók ezalatt a Kína-ellenes tiltakozások központi városába, Lhászába viszik a lángot.
A tibeti tartomány egyébként továbbra is el van zárva a külföldi újságírók elől, a kínai rendőrség pedig kolostorokat, zárdákat és a tibeti polgárok otthonaik kutatja át, ahol számítógépeket és mobiltelefonokat foglalnak le, hogy elejét vegyék bármiféle kapcsolatfelvételnek a külföldiekkel.
„Tibet teljes lezárása az emberi jogok lábbal tiprása”
Az Amnesty szerint Tibet teljes lezárása és az önkényes letartóztatások ügye az emberi jogok lábbal tiprása. „Emberek százai azért ülnek kínai börtönökben, mert békésen elmondták a véleményüket. A letartóztatottak ráadásul megdöbbentő körülmények között vannak, és még a családjuknak sincs pontos információjuk róluk” - vélekedett az AI ázsiai és csendes-óceáni térségének igazgatója. Sam Zarifi szerint azok, akik mégis megpróbálnak valamilyen módon információt juttatni a külföldi médiának vagy emberi jogi szervezeteknek, azok szintén a letartóztatást és börtönbüntetést kockáztatják.
A március 14-én Lhászában kezdődött, buddhista szerzetesek által szervezett békés tüntetések a megszálló kínai hatóságok durva fellépése miatt erőszakos összetűzésekbe torkolltak. Peking szerint a zavargásokban a tüntetők miatt 18 civil és egy rendőr vesztette életét. A száműzetésben élő tibeti kormány azonban 140-re teszi az összecsapások áldozatainak számát. Az erőszakba fordult demonstrációkért Kína a dalai lámát teszi felelősség, a száműzetésben élő vallási vezető azonban visszautasítja a vádakat.
(FH)
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség