Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Egy miniszterei szék juthat a Magyar Koalíciónak

E-mail Nyomtatás

Mirko Cvetkovics pénzügyminisztert bízta meg Borisz Tadics szerb államfő a kormányalakítással, tette közzé pénteken este az elnök sajtószolgálata. Tadics a parlamenti pártok vezetőivel folytatott tanácskozása után hozta meg döntését. A kormánykoalíciót a Demokrata Párt és a Szerbiai Szocialista Párt vezette pártszövetségek, valamint a kisebbségi pártok alkotják. A Magyar Koalíció (MK) - a kormánykoalíció tagjaként - egy tárcára számíthat. Az MK azonban még nem nyilatkozott e kérdésben. Hosszú huzavona és a Demokrata Pártban folytatott viták után született meg a döntés a kormányfő személyéről. Az államfő, aki egyben a legnagyobb kormánypárt, a Demokrata Párt vezetője is, ezzel gyakorlatilag szembeszállt pártja vezetőségének álláspontjával, hogy Bojan Pajtics vajdasági kormányfő, a párt alelnöke álljon a szerb kabinet élére, ugyanakkor lemondott Vuk Jeremics külügyminiszterről, akit viszont ő tartott a legjobb személyi megoldásnak. Tadics döntését ebben az értelemben kompromisszumnak lehet nevezni.
Cvetkovicsot formálisan a kormány megalakításával bízta meg az elnök, ám a kormánylista gyakorlatilag már megvan. A tárcákat a pártok elosztották maguk között, így a kormányalakítással megbízott miniszterelnök már nem szólhat bele, hogy melyik pártnak hány tárca jut, de abba sem, hogy ezeket a tárcákat ki vezeti majd. De még abba sem, hogy hány helyettese lesz, és kik lesznek azok, és melyik pártból.
A 58 éves zajecari születésű politikus közgazdasági egyetemet végzett, nemzetközi tapasztalattal rendelkező pénzügyi szakértő (már a nyolcvanas években a Világbanknak dolgozott Pakisztánban, Indiában és Törökországban).
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség