Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Függetlenségükről szavaznának a baszkok

E-mail Nyomtatás

A baszk parlament pénteken megszavazta, hogy ősszel területi népszavazást tartanak saját nagyobb függetlenségükről. A spanyol kormány már korábban törvénytelennek nevezte a tervezett voksolást, és közölte, hogy az alkotmánybírósághoz fog fordulni az üggyel. A referendumon azt is megkérdeznék, hogy a választópolgárok szeretnék-e, ha tárgyalással véget vetnének az ETA terroristacsoport okozta erőszaknak. A baszk parlamentben 34 képviselő támogatta a népszavazást, 33-an ellenezték. A spanyol kormány ugyanakkor illegálisnak tartja a referendumot, és az alkotmánybírósághoz fordul, amint a határozatot hivatalosan is kihirdetik - mondta María Teresa Fernández de la Vega miniszterelnök-helyettes pénteken.
A baszk kormányfő, Juan José Ibarretxe a szavazás előtt azt mondta a baszk parlamentben, hogy „a törvényjavaslat a béke és a politikai egyetértés nemes céljait” szolgálja. A tervet először 2007 júniusában hozta nyilvánosságra, amikor az ETA baszk szeparatista terroristaszervezet hivatalosan véget vetett 15 hónapnyi tűzszünetnek.
Az október 25-re tervezett népszavazáson két kérdést tennének fel. Az elsőben megkérdezik a baszk választópolgároktól, hogy támogatják-e, hogy tárgyalásos úton véget vessenek az erőszaknak, ha az ETA előbb egyértelműen demonstrálja, hogy hajlandó beszüntetni az erőszakot. A második kérdésben pedig arról kell dönteniük, hogy a baszk pártok egyeztessenek-e a spanyol kormánnyal a baszkok önrendelkezési jogáról, az így elért megállapodást pedig újabb népszavazásra bocsássák-e 2010 végéig.
(FH)
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség