Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

A magyarok kárára szedtek szét egy szlovákiai választási körzetet

E-mail Nyomtatás

Két választókörzetre osztotta a részben magyarok lakta Érsekújvári járást a szlovákiai Nyitra megye közgyűlése - bő egy évvel a következő megyei választások előtt. A megyében ellenzéki szerepben lévő Magyar Koalíció Pártja szerint ez nemzetiségi szempontból is diszkriminatív lépés. Az új felosztás lényege az, hogy a járást két választókörzetre bontották: a párkányiból három, az érsekújváriból nyolc képviselő juttatható a megyei testületbe. A magyar párt szerint ez a szlovák politikai erőknek kedvez, mert ugyan a párkányi régióban valószínűleg magyar jelöltek jutnak mandátumhoz, az érsekújváriban az etnikai arányok miatt nagyobb számban juthatnak be szlovákok. A választás során a többségi elv érvényesül, tehát - pártállástól függetlenül - a legtöbb voksot gyűjtő jelöltek nyernek mandátumot.
A javaslat ellen a magyar párt több megyei képviselője is érvelt, feltéve a kérdést, hogy miért csak az említett magyarlakta járásnál alkalmazzák a megosztás módszerét. A szlovák pártok teljes palettáját összefogó megyei t nagykoalíció azonban keresztülvitte a változtatást.
Az MKP jelezte: minden lehetséges fórumon felemeli hangját a határozat ellen, amelyet - hangsúlyozza a párt - a megkerülésével, minden előzetes tárgyalás nélkül terjesztett elő Nyitra megye hivatala.
Szlovákiában Nyitra megyében a legnagyobb a magyar nemzetiségű lakosság aránya. Az előző ciklusban a magyar párt része volt a megyei vezetésnek. Ugyan a 2005-ös választások után is a legnagyobb frakcióval rendelkezik, de a szlovák nagykoalíció így is erőfölényben van.
(FH)
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség