Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Ukrajna nem nézi tétlenül „Kárpátalja függetlenségét”

E-mail Nyomtatás

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat az ország területi egységének megbontására irányuló cselekmények gyanújával nyomozást indított a Kárpátaljai Ruszinok Szojmjának (Tanácsának) tagjai ellen. A Kárpátaljai Ruszinok 1. Európai Kongresszusa ugyanis néhány hete azzal a kéréssel fordult az Európai Unióhoz, a Cseh Köztársasághoz és az Oroszországi Föderációhoz, hogy ismerjék el a ruszin nép szuverén státusát, illetve Podkarpatszka Rusz (Kárpátaljai Rusz) névvel Kárpátalja autonómiáját. Cserébe a ruszinok gondoskodnának az orosz energiahordozók akadálytalan eljuttatásáról az Európai Unióba. A Roszbalt hírügynökségnek adott interjújában Valentin Nalivajcsenko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat megbízott vezetője elmondta, hogy már több ízben figyelmeztették a Szojm vezetőit, hogy addig nincsenek következmények, amíg csupán a szavaknál maradnak, ám ha már konkrét lépések történnek, az UBSZ kénytelen lesz beavatkozni. Az állítólagos kárpátaljai szeparatista törekvésekkel kapcsolatban a szélsőségesen nacionalista Szvoboda (Szabadság) Ukrán Országos Egyesülés is dörgedelmes nyilatkozatot tett közzé. Ebben ők is azonnali büntetőjogi eljárást sürgettek a ruszinokkal szemben, továbbá magát Viktor Juscsenko államfőt is kérdőre vonták amiatt, hogy hozzájárul az évezredes magyar gyarmatosítás szimbólumainak felállításához a munkácsi várban (Turul-emlékmű) és a Vereckei-hágón (honfoglalási emlékjel).
A Szvoboda követeli, hogy „haladéktalanul tüntessék el az említett emlékműveket, szedjék le a megye önkormányzati épületeiről az idegen országok zászlait (a magyar trikolórról van szó), és Kijev követelje Magyarországtól, hogy erkölcsi és anyagi kárpótlással szolgáljon a Kárpátalján élő nemzetiségek ellen 1939 és 1944 között elkövetett üldözésekért, továbbá hogy emlékművet állítson a varjúlaposi börtön helyén, ahol Kárpátukrajna védőit és ukrán értelmiségieket kínoztak”.
A nacionalista szervezet a nyilatkozat végén leszögezi, hogy amennyiben az állam hivatalos szinten nem fog lépni ezekben az ügyekben, úgy fenntartja magának a jogot, hogy egyedül vegye a kezébe a történelmi igazság megvédelmezését.
(FH)
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség