Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Markó - Tőkés Találkozó

E-mail Nyomtatás


Romániai Magyar Demokrata Szövetség "belső koalíciót" javasol a Magyar Polgári Párt (MPP) számára - mondta szombaton Markó Béla, a szövetség elnöke azután, hogy Marosvásárhelyen megbeszéléseket folytatott Tőkés Lászlóval, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökével.E találkozó célja az volt, hogy a helyhatósági választások eredményeinek ismeretében feltérképezzék az RMDSZ és az MPP közötti együttműködés lehetőségeit. Tőkés az előző napon már tárgyalt az MPP vezetőivel, akik egy RMDSZ-MPP választási koalíciót szorgalmaznak.

A szombati megbeszélés után Markó Béla a sajtó képviselőinek utalt arra, hogy e választásokon az RMDSZ országos szinten 85 százalékos eredményt ért el az MPP 15 százalékával szemben. Szerinte a szövetség az őszi romániai parlamenti választásokon egyedül indulva is képes lenne átlépni az öt százalékos parlamenti küszöböt, ennek ellenére a szövetség kész azokkal is együttműködni, akik az RMDSZ-en kívül keresik a politikai boldogulásukat.

Tőkéssel egyetértettek abban, hogy "nemzeti összefogásra" van szükség Romániában a magyarok között, egyrészt Erdély modernizációja céljából, másrészt pedig az autonómia megvalósítása érdekében. Azonos véleményen voltak abban is, hogy ehhez elengedhetetlen a politikai összefogás mind az őszi romániai parlamenti, mind pedig a jövő évi európai parlamenti választásokra való tekintettel. Ennek érdekében az RMDSZ "belső koalíciót" ajánl az MPP-nek, melynek jelöltjei így az RMDSZ listáin indulnának, s akár megőrizhetnék a maguk arculatát.

Tőkés megállapította, hogy ez az álláspont és az MPP-nek a másfajta választási koalícióra vonatkozó kezdeményezése "kizárja egymást". "Úgy érezzük, hogy népünk megegyezést szeretne a különböző magyar politikai közszereplők között. Csak ilyen megegyezés keretében tudnánk igazán képviselni a romániai magyarság közös stratégiai céljait, így az autonómia ügyét" - mondta.

Hangsúlyozta azonban: az RMDSZ-től eltérően értelmezi a helyhatósági választások eredményeit. Elutasította a 85:15 százalék "formalizmusát" tükröző, szerinte leegyszerűsítő RMDSZ-értékelést, hangsúlyozva, hogy a statisztikai számok sokszor megtévesztőek. Emlékeztetett: Székelyföldön az MPP az országos aránynál jobban szerepelt.

Ennek ellenére Tőkés szerint a szombati találkozó "jó irányba mutatott". Az EMNT folytatni kívánja a közvetítőmunkát, közelíteni egymáshoz az álláspontokat - mondta. Megállapodtak, hogy még júliusban folytatni fogják a megbeszéléseket.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség