Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Nem lesznek „jó hírek” Romániában

E-mail Nyomtatás

A román alkotmánybíróság szerdai határozata szerint alkotmányellenes az a törvény, amely a rádió- és tévécsatornákat arra kötelezné, hogy azonos arányban közöljenek „jó” és „rossz” híreket. A törvényt még júniusban fogadta el a román szenátus, ellenszavazat nélkül. A szabályozás szerint arról, hogy mi a „jó” és mi a „rossz” hír, az Országos Audiovizuális Tanácsnak kellett volna döntenie. A törvény értelmében minden romániai rádió- és tévécsatornának „jó hírekből” kellene összeállítania minden híradásának felét. A szabályozás miatt az ellenzéki Liberális Demokrata Párt (PDL) fordult az alkotmánybírósághoz. Azzal érveltek, hogy az új jogszabály a szólásszabadságot sérti.
A törvény eredetileg egy kormánypárti és egy szélsőjobboldali szenátor ötlete volt. A két törvényhozó szerint a negatív híreknek „visszafordíthatatlan hatása van az emberek egészségére és életére”. A politikusok azt mondták, az általános hangulaton szerettek volna javítani.
A szabályozás szerint a román Országos Audiovizuális Tanács feladata lett volna eldönteni, hogy mi a „pozitív és mi a negatív” hír. A tanács elnöke, Rasvan Popescu azt mondta erről, hogy „a hír az hír, és egyszerűen a valóságot tükrözi”.
A párizsi székhelyű Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szervezet szerint egy ilyen törvény „elfogadhatatlan az Európai unió egy tagállamában”. Hasonló médiaszabályozás csak Kínában és Észak-Koreában van - érvelt a szervezet.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség