Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Nem tudják kiheverni a földrengést az óriáspandák

E-mail Nyomtatás


Poszttraumás tüneteket mutatnak a májusi szecsuani földrengést túlélt óriáspandák: a Wolong nemzeti parkból a Kunming vadrezervátumba átszállított három félénk pandalány minden hangosabb zajtól megrémül - írta hétfőn a Xinhua kínai hírügynökség.

A május 12-i, a Richter-skála szerinti 8-as erősségű szecsuáni földrengés epicentruma mindössze 30 kilométerre volt a Wolong nemzeti parktól, ahol egészen addig több mint 150 óriáspanda élt békességben. A természeti csapás azonban 32 karámjukból 14-et elpusztított, és a parkban lakó állatok közül hatot még mindig keresnek.

A földrengést követően a rezervátumban úgy döntöttek, hogy a pandákat átmenetileg új otthonokban kell elhelyezni, amíg a pandaházakat újjá nem építik. Az állatkertekbe, kutatóközpontokba és nemzeti parkokba átköltöztetett pandák közül hármat a dél-kínai Kunming vadrezervátumban fogadtak be.

Az állatok azonban továbbra sem érzik biztonságban magukat: gondozóik szerint a földmozgás mellett számos utórezgést is átélt pandákat még mindig kísérti a katasztrófa emléke. Bár két héttel érkezésük után már úgy tűnt, élvezik az új helyet, azonban az elmúlt hétvégén a térségen átvonult vihar meggyőzte a gondozókat, hogy az állatok még mindig félnek.

"Rémülten ébredtek fel a mennydörgésre, és megpróbáltak kiszabadulni a karámjukból" - mondta az egyik gondozó, hozzátéve: "Végül remegve összebújtak az egyik sarokban." A gondozók szerint a három pandalány éppen úgy viselkedett, mint a földmozgást követő utórezgések idején Szecsuánban. Mint mondták, az állatok azelőtt sosem féltek a viharban - éppen csak felébredtek a mennydörgésre, aztán aludtak is tovább.

A szakértők ennek ellenére remélik, hogy a pandáknak idővel sikerül feldolgozniuk a traumát, és elmúlik a félelmük. A gondozók mindent megtesznek ennek érdekében - egyebek mellett szecsuáni dialektusban beszélnek az állatok jelenlétében, hogy megpróbálják visszaadni a pandák korábbi életének biztonságérzetét.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség