Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Szudán kiutasítja a békefenntartókat?

E-mail Nyomtatás

Szudán pénteken kilátásba helyezte, hogy kiutasítja a nemzetközi békefenntartókat Darfurból, ha a Nemzetközi Büntető bíróság vádat emel Omar al-Beshir szudáni elnök ellen. "Nem tudunk felelősséget vállalni a külföldi erők sértetlenségéért (a vádemelés esetén), így arra is kérhetjük őket, hogy távozzanak országunk területéről"- mondta a szudáni elnök tanácsadója, Bona Malual sajtótájékoztatóján, Addisz Ababában.
Malual hozzátette, hogy visszautasítják az elnököt ért vádakat, és leszögezte, hogy Omar al-Beshirt nem engedik kikérdezni a testület által, amelynek Szudán nem része és nem tagja.
A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze, Luis Moreno-Ocampo azzal vádolta Beshirt, hogy arra utasította a hadsereget: semmisítsenek meg három nem arab darfuri csoportot. A népirtás eszközei a fosztogatás, gyilkosság, nemi erőszak és kínzás voltak. Múlt héten Moreno-Ocampo arra kérte a Büntetőbíróságot, hogy adjanak ki elfogatóparancsot Beshir ellen. Akár hónapokba is beletelhet a bírák válasza, de ha rábólintanak, ez lesz az első elfogatóparancs egy hivatalban lévő állami vezető ellen Hágából.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség