Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Elhunyt Alekszandr Szolzsenyicin

E-mail Nyomtatás


Szívelégtelenség következtében vasárnap meghalt Alekszandr Szolzsenyicin. A Nobel-díjas orosz író hosszabb ideje betegeskedett, főként magas vérnyomástól szenvedett. Szolzsenyicin 89 évesen Moszkva közelében található otthonában hunyt el vasárnap, röviddel éjfél elött (23.45). Halálának hírét fia közölte az orosz ITAR-TASZSZ hírügynökséggel. Az orosz államfő, Dimitrij Medvegyev részvétét fejezte ki az író családjának.

„A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem-kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A kommunista eltorzult lélek! Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista! Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke vagy az elvtársak szermélyes boldogulása így kívánja.” (Alekszander Szolzsenyicin)
Alekszendr Iszajevics Szolzsenyicin 1918. december 11-én született Kiszlovodszkban. A Rosztovi Egyetemen tanult matematikát, fizikát, majd irodalmat. A II. világháborúban katonaként vett részt, majd 1945-ben letartóztatták, egy magánjellegű levele miatt, amiben bírálta Sztálint. Ezután 11 évet töltött börtönökben és munkatáborokban. 1956-ban rehabilitálták, ekkortól matematikát taníthatott. Hamarosan azonban az írással kezdett el foglalkozni. Kezdeti művei Oroszországban gyorsan népszerűek lettek.

Szolzsenyicin aztán saját gulagbeli élményeiből merítve írta meg igazán jelentős műveit. Első volt ezek sorában az "Ivan Gyeniszovics egy napja". Ezeket a szovjet kommunista kritika élesen bírálta, túlzott pesszimizmusra és a kommunizmust ért bírálataira hivatkozva. Az 1960-as évek közepétől főképp külföldön jelentek meg írásai, melyek alapján szovjetellenesség vádjával 1969-ben kizárták a Szovjet Írószövetségből.

Az 1973-ban írt "A Gulag szigetcsoport" című regénye miatt a Legfelsőbb Tanács megfosztotta szovjet állampolgárságától és kiutasította az országból. Művét pamfletnek nyilvánították a szocializmus és kommunizmus ellen. Az Írószövetség által kiadott nyilatkozat értelmében az írót kapitalistának, imperialista pártinak, valamint fasisztának, sovinisztának és népellenesnek mondták ki. Szolzsenyicin 1973-tól 1994-ig élt az Egyesült Államokban. 1990-ben kapta vissza az orosz állampolgárságát, 1994-ben tért vissza Oroszországba.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség