Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Tibeti népirtási ügy egy spanyol bíróság előtt

E-mail Nyomtatás


A Spanyol Nemzeti Bíróság kedden bejelentette, hogy tibeti csoportok keresete alapján eljárást indít kínai vezetők ellen népirtás vádjával, a márciusi tibeti tüntetések leverésével kapcsolatban. Egy 2005-ben elfogadott eljárásjogi szabály szerint ugyanis a spanyol bíróságoknak univerzális hatáskörük van népirtással, valamint emberiesség elleni bűntettekkel kapcsolatban.

A Tibetet Támogató Bizottság (CAT), és két másik tibeti szervezet július kilencedikén adta be keresetét hét kínai vezető, köztük Liang Kuang-lie védelmi miniszter ellen, népirtással vádolva meg őket a márciusi tibeti megmozdulások leverésével kapcsolatban. A CAT keresetében azzal vádolta kínai vezetést, hogy a terrorizmus elleni háborúra hivatkozva próbálják igazolni a tibetiekkel szemben elkövetett emberiesség elleni bűntetteket.

A Spanyol Nemzeti Bíróság közölte: elfogadva a spanyol igazságszolgáltatás illetékességét, kivizsgálják az ügyet. A bíróság előtt 2006 júniusa óta folyik egy másik, kínai vezetők elleni per az 1980-as években elkövetett állítólagos tibeti népirtások miatt. A perben kínzással, valamint emberiesség elleni bűnökkel vádolják többek között Li Peng egykori kormányfőt, és Csiang Cö-min volt elnököt is.

A március 14-én erőszakossá vált tibeti megmozdulás alatt a száműzetésben lévő tibeti kormány adatai szerint 203 tibetit öltek meg, és nagyjából ezren sérültek meg, míg a kínai vezetés szerint csak egy tibeti halt meg, miközben a zavargó tibetiek 21 embert mészároltak le.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség