Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

A franciák is felelősek a ruandai népírtásért

E-mail Nyomtatás


Franciaország aktív szerepet játszott az 1994-es ruandai népírtásban. Ezt állapította meg az a jelentés, amelyet az afrikai ország kormánya hozott nyilvánosságra kedden - adta hírül az AFP.

A 20. századi Afrika egyik legvéresebb polgárháborúja csak néhány hónapig tartott, ám ezalatt összesen 800 ezer embert mészároltak le Ruandában. A kis közép-afrikai államban a hutuk és a tutszik gyilkolták halomra egymást gyakran különös kegyetlenséggel. Az áldozatok döntő többsége a tutszi kisebbséghez tartozott.

A ruandai kormány kedden hozta nyilvánosságra azt a jelentését, amely az 1994-ben történtekről készült. Az 500 oldalas dokumentum szerint Franciaország - amely kontingenst állomásoztatott Ruandában - aktív szerepet játszott a rémtettekben. Nemcsak hogy tudtak a készülő népírtásról, hanem részt is vettek annak megtervezésében sőt, "a francia erők is részt vettek a tutszik, és az időnként tutsziknak menedéket adó hutuk legyilkolásában...a francia katonák néhány esetben tutszi menekült nőket erőszakoltak meg" - áll a Kigaliban bemutatott jelentésben.

Franciaország egyelőre nem reagált a ruandai kormány jelentésére.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség