Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Oroszország Szolzsenyicint gyászolja - szerdán lesz a temetés

E-mail Nyomtatás


Gyászolók százai róják le tiszteletüket a vasárnap, 89 éves korában, szívelégtelenség miatt elhunyt Alekszandr Szolzsenyicin ravatalánál kedden - számolt be róla az AFP hírügynökség.

Szolzsenyicin a moszkvai Orosz Tudományos Akadémián van felravatalozva, ahová a tisztelői virágokkal érkeznek és keresztet vetve búcsúznak a Nobel-díjas orosz írótól, aki könyveiben lerántotta a leplet a sztálini rezsim rémtetteiről.

Az orosz sajtó is tisztelettel adózott az író emlékére kedden. "Egy próféta halt meg a hazájában" - írta a népszerű Komszomolszkaja Pravda napilap. Az állami Rosszijszkaja Gazeta Lev Tolsztojhoz hasonlította Szolzsenyicint, a Kommerszant pedig így írt róla: "Nem az az ember volt, akit mindenki szeret... de azok közül való volt, akiknek a történelmi szerepét nem lehet csak úgy eltúlozni, mivel az nem csak egyszerűen jelenős, hanem óriási."

Az írót - aki tizenegy évet töltött el börtönökben és a Gulag táborainak fogságában, majd pedig 1973-ban "A Gulag szigetcsoport" című könyve miatt kiutasították a Szovjetunióból - szerdán, magyar idő szerint reggel hét órakor, ortodox szertartással helyezik végső nyugalomra a Moszkvában található 16. századi Donszkoj Kolostor temetőjében.

Az 1970-ben irodalmi Nobel-díjjal jutalmazott Szolzsenyicin a Szovjetunióból való kiutasítása után, 1973-tól 1994-ig az Egyesült Államokban élt. 1990-ben kapta vissza az orosz állampolgárságát, 1994-ben tért vissza Oroszországba.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség