Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Orosz lánctalpasok Dél-Oszétia fővárosában

E-mail Nyomtatás

Orosz tankok érkeztek az elszakadásra törekvő Dél-Oszétia fővárosába pénteken - jelentette a BBC. Péntekre virradóan grúz csapatok lőtték a várost, hogy megtörjék a lázadók ellenállását. A grúz nemzetbiztonsági tanács titkára korábban azt mondta, háború lesz Grúzia és Oroszország között, ha orosz csapatok lépnek az elszakadni próbáló területre. Medvegyev orosz elnök közölte: megvédik állampolgáraikat Dél-Oszétiában. A grúz belügyminisztérium egy szóvivője azt közölte: orosz csapatok bombázzák Dél-Oszétia fővárosát, és a terület egy részét már el is foglaltál az orosz katonák. Az orosz védelmi minisztérium szóvivője eközben azt jelentette be, hogy több mint tíz orosz békefenntartó katona meghalt, harminc pedig megsérült a grúz támadásokban. A BBC értesülései szerint legkevesebb 15 civil is életét vesztette a harcokban.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter „etnikai tisztogatásról” beszélt az orosz televízióban. A politikus azt mondta, több dél-oszétiai faluban is etnikai tisztogatásról számoltak be, a menekültek száma pedig egyre nő. A miniszter hozzátette, hogy szerinte Grúzia azért tudta megtámadni Dél-Oszétiát, mert a nyugati hatalmak katonai támogatást nyújtottak neki.
Grúzia azt állítja, orosz vadászgépek támadtak meg egy repülőteret a grúz főváros, Tbiliszi közelében. Mihail Szaakasvili grúz elnök pedig azt közölte, hogy a grúz hadsereg lelőtt két orosz vadászgépet. Oroszország tagadja, hogy grúz célpontokra támadtak volna, és hogy elvesztettek volna két repülőt.
A NATO, az Egyesült Államok és az Európai Unió a harcok azonnali felfüggesztésére szólította fel a szembenálló feleket.
(FH)
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség