Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Sztrájkrekord Németországban

E-mail Nyomtatás

2008 első félévében rekord mennyiségű sztrájk volt Németországban. A foglalkoztatottak az idei év első hat hónapjában összesen 250 ezer napot voltak távol munkahelyüktől, míg 2007-ben összesen csak 290 ezer sztrájknapot regisztráltak.

A Német Gazdasági Intézet augusztusban arra hívja fel a figyelmet, hogy a statisztikákban szereplő kvótánál valójában lényegesen több kiesett nap terhelte a munkáltatókat, mert hivatalosan csak a 8 órásnál hosszabb és/vagy legalább 100 napos sztrájkokat regisztrálják.

Az IW szakértői arra az új trendre is rávilágítanak, hogy a német szakmai szakszervezetek egyre agresszívabb bérsztrájkokat hirdetnek. A leglátványosabb példa erre a Lufthansa légitársaság és leányvállalatainak idei munkabeszüntetés-sorozata. A mintegy 25 ezer munkanapos reptéri sztrájkok tették ki 2008 első felében az összhiányzás 10 százalékát. A Lufthansa dolgozói már az idegenforgalmi szezon közepén, 2008 második félévében is komoly anyagi és imázs veszteséggel járó sztrájkot tartottak: a járattörlések, menetrend korrekciók utasok tízezreinek okoztak gondokat.

A gazdasági szakértők szerint a Lufthansán kívül elsősorban a Német Vasútat (DB) és az egészségügyet fenyegeti a szakmai szakszervezetek folyamatos sztrájkakciója, mely már "a Thatcher-korszakot megelőző brit viszonyokkal fenyegeti" az Európai Unió motorjának tartott német gazdaságot.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség