Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Tőkés: Meg kell egyeznünk!

E-mail Nyomtatás

Összefogás hiányában az őszi parlamenti választásokon az RMDSZ jelöltjei az MPP által támogatott független jelöltekkel csapnak majd össze. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács aggodalommal tekint e versengés elé – áll Tőkés László közleményében.

Bár a júniusi önkormányzati választások eredményeinek részletes és önkritikus kiértékelésével magyar pártpolitikai szervezeteink még mindig adósak, az egyértelművé vált, hogy az egypártrendszer az erdélyi magyar társadalomban is véget ért, és ezentúl közösségünk a politikai sokszínűség és a demokratikus verseny szabályai szerint választhat magának képviseletet – szögezi le vasárnapi közleményében Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.

Sajnálattal állapítjuk meg, hogy az elmúlt hetekben az EMNT kitartó közvetítési próbálkozásai ellenére politikai közéletünk két fő szereplője, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyar Polgári Párt egyre távolabb került a közösségünk által annyira várt megegyezéstől. Az újonnan bejegyzett MPP vezetését lekötik a belső legitimációs gondok, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség esetében viszont semmilyen mentséget nem találunk arra a hajlíthatatlanságra, ahogyan meghosszabbítani igyekszik képviseleti monopóliumát és ezáltal továbbéltetni az egypártrendszert – áll a dokumentumban.

Minden jel arra mutat, hogy az összefogás hiányában bizonytalan kimenetelű választási küzdelem alakulhat ki: az őszi parlamenti választásokon az egyéni választókerületek jelentős részében az RMDSZ jelöltjei az MPP által támogatott független jelöltekkel csapnak majd össze a mandátumokért. Az EMNT aggodalommal tekint e versengés elé. Az elmúlt szűk két évtizedben az erdélyi magyarok parlamenti képviseletének térképéről eltűnt Beszterce, Fehér és Hunyad megye, és hasonló sorsra juthat Arad, Brassó, Máramaros és Temes – figyelmeztet Tőkés.

Nincs vesztegetni való időnk. Alakítsuk meg mielőbb az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot úgy, ahogyan abban már megállapodtunk – szorgalmazza az európai képviselő. Nem utolsósorban, alakítsunk ki egy olyan választási együttműködést, amely erős és a választói akaratot leginkább tükröző, ezáltal hiteles és hatékony parlamenti képviselethez vezet. Erre kötelezi az RMDSZ-t elnökének a legutóbbi bálványosi egyeztetésünkön tett ajánlata, amelyből – úgy tűnik – a választások közeledtével kihátrálni készül. Meggyőződésünk, hogy a politikai sokszínűség arányos biztosításával a magyar parlamenti frakció hatékonyabban, hitelesebben léphet fel közösségünk ügyeiért – adott hangot reményének Tőkés László.

(MNO)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség