Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

GAZDASÁGI VÁLSÁG AMERIKÁBAN: Bush: az egész gazdaságunk veszélyben van

E-mail Nyomtatás


Televíziós beszédben szólt szerda este az amerikai elnök az Egyesült Államokat és a világgazdaságot is megrázó válságról. Mint George Bush fogalmazott: "egész gazdaságunk veszélyben forog", egyúttal arra sürgette a kongresszust, hogy hagyja jóvá azt a 700 milliárd dolláros csomagot, amellyel szerinte helyre lehetne állítani a bizalmat a piacon. Az elnök úgy fogalmazott: ha ezt a lépést nem teszik meg a honatyák, akkor "Amerika pénzügyi pánikba süllyedhet."


"Rendkívül komoly pénzügyi válságban vagyunk, de a szövetségi kormány megteszi a megfelelő lépéseket"- hangoztatta az elnök. Hozzá tette: a szabad verseny híve, így elleneznie kellene minden állami beavatkozást, ám, mint fogalmazott "a helyzet rendkívüli, a piacok nem működnek megfelelően, és elveszett a bizalom."

Az elnök ezt az elveszett bizalmat akarja 700 milliárd dollárral helyre állítani. Úgy véli: egyedül az állam képes jelenleg Amerikában ekkora összeget a rendszerbe pumpálni, hogy a megrendült pénzintézetektől megvegye az idő közben leértéjelődött ingatlanokban fekvő követeléseket. Így a cégek stabilitása helyre állna, és képesek lennének ismét működni- vélekedett az elnök.

Szerdán egyébként a központi bank szerepét ellátó Fed (Federal Reserve) elnöke, Ben Bernake is arra figyelmeztetett, hogy a kialakult pénzügyi válság a legkomolyabb a II. Világháború óta. A szakember egyúttal cselekvésre sürgette a Kongresszust. A törvényhozóknak kell ugganis jóvá hagyniuk a pénzügyi csomagot.

***
Az amerikai pénzügyi válság miatt szerdán félbeszakította kampányát a republikánus John Mccain. A konzervatív elnök-jelölt egyúttal elfogadta George Bush elnök meghívását a Fehér Házba, ahol a krízisről akar egyeztetni. A megbeszélésen ott lesz a demokrata Barack Obama is, aki azonban úgy véli: folytatni kell a kampányt és a nyilvános vitákat.
A jelöltek a tervek szerint először pénteken vitáznának Mississippi államban. McCain jelenleg a találkozó elnapolását szeretné elérni a krízisre hivatkozva. "Amerikaiként, nem pedig republikánus és demokrata politikusként kell találkoznunk, amíg a válság meg nem oldódik"- fogalmazott az arizonai szenátor.

Obama viszont éppen a krízis miatt tartja fontosnak a vitát. Az illinois-i szenátor szerint a "választóknak meg kell ismerniük, hogy a jelöltek hogyan képezlik el az ország vezetését ebben a nehéz pillanatban."

McCain és csapata szerint a helyzet oylan komoly, hogy félre kell tenni a politikai versengést, és még hétfő előtt elfogadtatni a 700 milliárd dolláros pénzügyi segélyt, amellyel az elnök a válságot akarja megoldani. Obama és csapata viszont azt mondja riválisáról, hogy a konzervatív politikust inkább a közvéleménykutatásokban mért visszaesése aggasztja jobban, mintsem a krízis.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség