Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Csőd szélén a Kárpáti Igaz Szó

E-mail Nyomtatás

Csődközeli helyzet miatt ezen a szombaton már nem jelent meg a Kárpáti Igaz Szó című ukrajnai magyar nyelvű lap. A Kárpátalja Megyei Tanács és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség tulajdonában lévő újság a krónikus pénzhiány miatt már egy éve hetente csak egy alkalommal - szombaton jelent meg.

A szovjet időkben 40 ezer példányszámban megjelenő napilap sorsa a 2004-2005-ös ukrajnai elnökválasztást (az emlékezetes „narancsos forradalmat”) követően pecsételődött meg, amikor az egyik lapalapító, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) a korábbi főszerkesztő leváltását kezdeményezte, ám eközben eljárási hibát ejtett. A szerkesztőség munkatársainak nagyobbik fele ekkor a menesztett főszerkesztővel „Igazi” Kárpáti Igaz Szó címmel egy új, magánkiadásban megjelenő lapot indított, míg a régi a KMKSZ és a megyei tanács hivatalos sajtószerveként működött tovább.

A dotációra szoruló kiadvány ezt követően részben a Szülőföld Alaptól kapott támogatásokból, nagyobb részt pedig a megyei büdzsé kontójára jelent meg. Szeptemberre azonban immár mindkét forrás kiapadt, és mivel mind a nyomdaköltség, mind pedig a bérek miatt jelentős adósságokat halmozott fel, Erdélyi Gábor főszerkesztő a lap megjelenésének beszüntetése mellett döntött.

Brenzovics László, a KMKSZ és a Kárpátalja Megyei Tanács alelnöke elmondta, hogy a Kárpáti Igaz Szó megszűnése még nem tekinthető véglegesnek, mivel a tanács következő - októberi - plenáris ülésén minden bizonnyal napirendre kerül a nagy múlttal rendelkező magyar nyelvű lap finanszírozásának kérdése, és valamilyen megoldást találnak a nehézségekre. A Kárpáti Igaz Szó legutóbbi - és egyben eddig utolsó - száma 3103 példányban jelent meg.

(FH)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség