Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Előállították Szlovákiában a Nemzeti Őrsereg tagjait

E-mail Nyomtatás

Huszonnyolc magyar állampolgárt állított elő a szlovák rendőrség arról a megemlékezésről, amelyet a felvidéki Királyhelmecen tartott a Nemzeti Őrsereg. Robert Fico rendkívüli sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy „magyar nácik katonai egyenruhában masírozzanak a Szlovák Köztársaság területén”.

Elfogadhatatlan, hogy bármely szervezet tagjai, például hogy „magyar nácik katonai egyenruhában masírozzanak a Szlovák Köztársaság területén” - mondta szombati pozsonyi rendkívüli sajtótájékoztatón Robert Fico szlovák kormányfő. Ján Kubis, a pozsonyi külügyi tárca vezetője jelezte, az ügyről telefon beszélt magyar kollégájával, Göncz Kingával. Figyelmeztette őt a királyhelmeci esetre, és magyarázatot kért azzal kapcsolatban.

Robert Kalinák belügyminiszter hangsúlyozta, hogy ugyan előre bejelentett akcióról volt szó, de a bejelentés nem az előírásoknak megfelelően történt meg, vagyis a helyi városi hivatalt nem értesítették. Stanislav Jankovic, a szlovák rendőrfőkapitány helyettese a TA3 pozsonyi hírtelevíziónak elmondta: a megemlékezésre 41 magyarországi személy érkezett 15 gépjárművel, és közülük 28 egyenruhát viselt. Utóbbiak kihallgatása nyomozók és ügyész jelenlétében folyamatban van.

A körülbelül 25-30 emberből álló egyenruhás csapatot már a magyar-szlovák határátkelő előtt Pácinnál igazoltatták a magyar határrendészek, emiatt az eredeti tervekhez képest 30 perc csúszással érkeztek Királyhelmecre.

Rendőrautóba ültették őket

A hírTV információi szerint 28 magyar állampolgárt állított elő a szlovák rendőrség arról a megemlékezésről, amelyet a felvidéki Királyhelmecen tartott a Nemzeti Őrsereg. A szervezet az első bécsi döntés hetvenedik évfordulója alkalmából koszorúzott a felvidéki városban. Ezután a belvárosában a városi rendőrség állította meg őket, és arra hivatkozva, hogy nem volt engedélyük, nem engedte tovább őket a világháborús emlékműhöz. Kisebb szóváltás után két embert továbbengedtek koszorúzni, aki el is helyezték a virágokat. Az őrsereg tagjai ezt követően szerették volna a magyar himnuszt elénekelni, de nem kaptak engedélyt. Ezután az őrsereg elvonulni készült, mire más városokból érkező rendőrautókba ültették őket, és a helyi rendőrkapitányságon előállították őket.

A Kassai főkonzul szerint a szlovák hatóságok tiltott önkényuralmi jelkép viselése miatt állították elő a Nemzeti Őrsereg aktivistáit.

„Rajtunk, felvidéki magyarokon csattan az ostor”

Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának volt elnöke azt mondta: a két ország közt annyira feszült a kapcsolat, hogy lassan szlovák-magyar iszonyról beszélhetünk. „És ebben a helyzetben egyenruhában masíroznak át koszorúzni. Ez provokáció" - fogalmazott Bugár. Hozzátette: mindez Magyarországnak és Szlovákiának is káros.

A politikus kiemelte: ha Magyarországon történik valami, például zászlót égetnek a szlovák követség előtt, akkor „azért minket, szlovákiai magyarokat tesznek itthon felelőssé”. Bugár kifogásolta ugyanakkor, hogy a pozsonyi kormánykoalíció sosem ítélte el egyértelműen a magyarokat ért támadásokat.

A honatya szerint lassan már a hétköznapi emberek is megérzik a feszült politikai viszonyt. „Sok szlovák fél átmenni Magyarországra, nehogy a rendszámtáblája miatt baja essen. De a felvidéki magyarok is egyre jobban tartanak attól, hogy mi lesz ebből” - tette hozzá Bugár Béla.

hírTV, FH

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség