Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

A gyilkos rossz lelkiismerete

E-mail Nyomtatás

A Haider-ügy
Jörg Haider, Európa egyik legsikeresebb jobboldali politikusa, október 11-én elhunyt. A hivatalos verzió szerint autóbalesetben. A tragédia utáni napokban egyre furcsább részletek láttak napvilágot.
Az első verzió szerint Haider a Blitzlicht-Revue magazin rendezvényéről tartott 90 éves édesanyjához, annak születésnapját megünnepelni. Éjjel 1 óra körül lényegesen túllépte a megengedett sebességet, és a rendezvénytől kb. 30 km-re található egyenes szakaszon, miután megelőzte az előtte haladó autót, elvesztette uralmát a szolgálati kocsija felett, letért az útról, nekiment a betonpadkának, majd egy tűzcsapnak, többször megpördült, végül a balesetben fej- és mellkasi sérüléseket szenvedett, melyekbe a helyszínen belehalt. A baleset körülményeivel kapcsolatos kétséget először Peter Thul, a Volkswagen szóvivője fogalmazta meg. Haider egy VW Phaeton típusú autóval járt. A Volkswagen cég szakértői nem tartják lehetségesnek, hogy ennél a sebességnél az autó kisodródjon, hacsak a menetstabilizáló rendszert nem manipulálták. A szóvivő felvetésére nem sokat késett a válasz.
Néhány nappal később jött a megdöbbentő hír: Haider vérében 1,8 ezrelék alkoholt találtak. Haider nem volt rendszeres alkoholfogyasztó, így Karintia kormányzója feltehetőleg az öntudatlanság határán autózott. Nem csoda, hogy az egyenes úton felborult.
A hírt erős kétséggel fogadta Haider környezete, és nem alaptalanul. Haider nem volt nagyivó, ismerősei szerint legfeljebb egy-egy pohár bort ivott meg. Olyan tanút nem sikerült felkutatni, aki az elmúlt években Haidert részegen látta. Továbbá kétséges, hogy mikor volt lehetősége meginni hét felest, ugyanis az 1,8 ezrelék nagyjából ezt jelenti. Haider Veldenből, a La Cabaret nevű lokálból, ahol a magazin rendezvénye volt, színjózanon éjfélkor indult el. Ezt cáfolandó, az osztrák sajtóban megjelent rekonstrukció szerint Haider már 22.30-kor elhagyta a lokált. Így már volt ideje meginni a hét vodkát.
Az újabb megdöbbentő adalék néhány nappal később érkezett. Haider pártjának újonnan megválasztott elnöke, Stefan Petzner az osztrák állami rádiónak adott interjúban bevallotta, hogy Haiderrel homoszexuális kapcsolatban állt. Megszellőztették, hogy Haider esetleg éppen Petznerrel italozott, sőt egyesek tudni vélték, hogy összevesztek. Erre rímelt a hirtelen előkerülő fotó, melyen Haider a "Zum Stadtkrämer" nevű ismert klagenfurti homoszexuális találkahelyen látható egy másik férfi társaságában. A fénykép alapján akár ihatott is. A fénykép készítésének állítólagos időpontja 23.15 körül lehetett. A szórakozóhely csaposa azt állította, hogy Haider és az ismeretlen férfi egy üveg vodkát, red bullt és sört ivott. Haider szerinte olyan állapotba került, hogy az egyik vendég felajánlotta: hazaviszi. Ezt a politikus visszautasította és szolgálati autóján elindult, majd 10-15 perccel később halálos balesetet szenvedett.
A sztorinak van egy nagyon gyenge pontja, mégpedig, hogy Haider 23.15-kor interjút adott az Antenne nevű helyi rádióadónak, méghozzá a klagenfurti homokosbártól 15 kilométerre, Veldenben, a La Cabaret nevű szórakozóhelyen. Az interjúból és az ott készült fényképből kiderül, hogy Haider teljesen józan. Azaz 23.15-ig biztosan nem hagyta el a magazin rendezvényét, ahol díszvendég és józan volt.
Az igazán nagy kérdés azonban, hogy az egyenes úton felboruló autó, mely csak egy útjelző táblának ütközött, mitől tört össze ennyire. Az ORF legutolsó animációja szerint a kocsi az út mellett végighúzódó betonpadkán gurult végig, mégpedig úgy, hogy az autó a padkára merőlegesen, a vezető ülés vonalában bucskázott át többször, majd kipördült az útra, most már "rendesen" a kerekein. Meglehetősen sokat kellett a kisfilm készítőinek próbálgatni a különböző lehetőségeket, mire ezt az egyetlen elképzelhető, bár meglehetősen valószínűtlen verziót kidolgozták. Szakértők szerint a roncs sokkal inkább azokra az autókra hasonlít, melyek teherautóval ütköznek, vagy valamilyen építmény alá szorulnak. Ekkor nyomódik le az autó eleje. És ekkor talán elképzelhető, hogy a vezető oldali ülésnél így összepréselődik a tető. De a hivatalos verzióban teher-autóról szó sem volt.
A meglehetősen gyanús körülmények miatt Haider felesége nem engedte, hogy férjét elhamvasszák, és kezdeményezte olaszországi újraboncolását.
Claudia Haider gyanúja megalapozottnak tűnik. Egyszerűen túl sok az érthetetlen elem. Nehezen érthető, hogy Petzner miért állt elő Haiderrel folytatott viszonyával. Hiszen még ha igaz, akkor sem érthető, miért feketíti be halála után azt az embert, akit állítólag szeretett. Ráadásul ezzel saját ígéretes politikai karrierjét is veszélyezteti. Nem érthető, hogy miért kreálták a melegbáros történetet és miért állították bizonyos sajtóorgánumok hamisan, hogy Haider 23.15-kor Klagenfurtban italozott. Emögött csak az ittas, homoszexuális Haider történetének igazolása állhatott. És az ilyen kreált, koncepciózus bizonyítékok  általában valamilyen titkosszolgálati tevékenységet sejtetnek. Titkosszolgálati múlttal rendelkező forrásunk szerint az is tipikusnak tekinthető, hogy a történetet túlbiztosították. Jellemző az ilyen akciókra, hogy hiába a precíz előkészítés, hiába a sokévnyi képzés és rutin, az akció irányítóiban mégis ugyanazok a lelki folyamatok játszódnak le, mint az egyszerű gyilkosban. Azaz a rossz lelkiismeret arra ösztönzi őket, hogy minden szálat elvarrjanak, mindenről megbizonyosodjanak. Ezért tér vissza a gyilkos a tett színhelyére, és általában ezért kezd el gyanúsan viselkedni. A volt operatív tiszt szerint itt pontosan ez történt. Mivel nem érezték a balesetet megnyugtatónak, tovább próbálták erősíteni a történetet. És ilyenkor törvényszerűen hibáznak. Az Antenne Klangenfurt interjújára nem figyelt oda senki, és ez alapjaiban rengeti meg az egész sztorit.     
czyba
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség