Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Autonómia: Markó nem vár sokat a budapesti kormánytól

E-mail Nyomtatás

Az erdélyi magyarság csupán „mérsékelten és visszafogottan hatékony” támogatásra számíthat autonómia-ügyben Magyarországtól és a nemzetközi politikától, ezért saját erejére kell támaszkodnia autonómia-céljainak megvalósítása érdekében - jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ elnöke a hétvégén, egy székelyföldi kampányrendezvényén. A politikus a helyi értelmiségiek előtt tartott előadásában úgy vélte, ma sokan próbálják azt a látszatot kelteni, hogy az autonómiát az elmúlt 18 évben ki lehetett volna vívni, de valamiképpen nem akarta az RMDSZ. Azonban arra a kérdésre, hogy ki adta volna meg ezt a magyaroknak, „csupán homályos válaszok érkeznek”, miszerint keményebben kellett volna követelni az autonómiát Európában, Bukarestben és Budapesten. A pártelnök szerint ezekkel a „sejtetésekkel” éles ellentétben, az erdélyi magyarság ma is csak „mérsékelten és visszafogottan hatékony” támogatásra számíthat nemzetközi porondon.

Magyarország esetleges támogatása kapcsán Markó annyit mondott, a politikai megosztottság miatt az anyaország teljesen befele fordult, és emellett sokat veszített abból az európai tekintélyéből is, amellyel rendelkezett a '90-es években. „Magyarország befolyása ma nem elég nagy ahhoz, hogy valamit is befolyásolni tudjon” - magyarázta.

A politikus álláspontja szerint a magyarságnak lépésről lépésre el kell jutnia egy olyan új típusú közigazgatási berendezkedéshez, amelynek tényleges és erős hatáskörei lesznek, és amely lehetővé teszi, hogy Székelyföld maga rendelkezzen számos fontos kérdésben. Ez pedig attól is függ, hogy a székely régió gazdaságilag meg tud-e erősödni. A gazdasági megerősödéssel párhuzamosan ki kell kényszeríteni a hatásköröket, a költségvetést, azt a decentralizációt, amelynek át kell fordulnia, és egy adott pillanatban át is fog fordulni sajátos autonómiává - vélte.

Az Amerikai Egyesült Államok eddigi kisebbségeket érintő politikáját értékelve azt mondta, a 90-es évek demokrata kormányzatai bizonyos mértékig hajlandóak voltak odafigyelni az emberi jogi és kisebbségjogi kérdésekre, ám az ezeket követő Bush-kormányzat már egyáltalán nem bizonyult segítőkésznek. „Most, hogy újból demokrata adminisztráció lesz, remélhető, hogy lesz e tekintetben valamilyen változás, de ez még kérdéses” - tette hozzá az elnök, aki szerint viszont Európa a '90-es években és most sem foglalkozik kellő súllyal az autonómia-kérdéssel és egyáltalán a közösségi jogokkal, ami főként Franciaország és más európai országok autonómia-ellenességére vezethető vissza.

(FH)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség