Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Irak népe nem akarja az amerikai megszállást

E-mail Nyomtatás

November 21-én Muktada Al-Sadr, síita vallási vezető több ezer híve tüntetett Bagdad központjában az iraki-amerikai, úgynevezett biztonsági megállapodás ellen tiltakozva. Az egyezmény - amely jelenleg a parlament jóváhagyására vár - lehetővé tenné az USA haderői számára, hogy további három esztendeig az országban maradjanak. A tüntetők iraki zászlókat lobogtattak, valamint a síiták zöld jelvényeit emelték a magasba. "Nemet mondunk az amerikai megegyezésre, nemet mondunk a megalázó paktumra" - skandálták a tüntetők, akik a pénteki ima után gyűltek össze éppen azon a téren, ahol amerikai tengerészgyalogosok Bagdad 2003-as bevétele után ledöntötték Szaddám Huszein szobrát. Előkerült George Bush papírmasé figurája is, amelyre a demonstrálók hatalmas betűkkel ráírták: "a biztonsági megállapodás szégyen és gyalázat." Majd az amerikai elnök figuráját vízzel töltött műanyag flakonokkal dobálták meg.
A tüntetés roppant szigorú biztonsági előkészületek mellett zajlott le. A környéket teljesen lezárták a forgalom elől, az utcákon állig felfegyverzett járőrök cirkáltak, és a közeli háztetőkről is katonák pásztázták a teret, ahol a tüntetés zajlott. Muktada Al-Sadr üzenetében, amelyet egyik közeli munkatársa olvasott föl, hangoztatta: "Irak a megállapodás aláírásával ismételten alávetette magát Amerika érdekeinek. Amerika az iszlám ellensége, ezért soha, de soha nem lehet országaink érdeke azonos". "Igen, igen, Muktada, nem, nem Amerika" - kiabálta a tömeg, amikor a vallási vezető szavai elhangzottak. Salah al-Obeidy, Muktada Al-Sadr mozgalmának szóvivője azt mondta, a tüntetés célja az volt, hogy mindenki számára világossá tegye: az iraki tömegek elutasítják az Egyesült Államokkal kötött megegyezést. "A megállapodást egyenlőtlen felek kötötték meg, az amerikaiak uralják országunkat, és ők diktálták a feltételeket" - tette hozzá. Még Nuri al-Maliki miniszterelnök is, aki pedig teljes joggal tekinthető az amerikaiak bábjának, szintén bizonyos fenntartásait hangoztatta - ennek ellenére aláírta az egyezséget. (Mivel nyilván miniszterelnök szeretne maradni még egy ideig.)
Az amerikai-iraki biztonsági paktum értelmében az amerikaiaknak 2009 júniusáig viszsza kell vonniuk egységeiket a laktanyáikba, és az ország légtere feletti ellenőrzést is át kell adniuk az iraki légierő egységeinek. 2011 végére pedig az Egyesült Államok hadseregét teljes egészében ki kell vonni Irakból. De addig is, ha az amerikai katonaság bárkit őrizetbe kíván venni, szüksége lesz az iraki hatóságok engedélyére. Továbbá az országban dolgozó amerikai civilek sem állnak többé az iraki törvények fölött. Nem egyértelmű azonban, hogy ki és milyen jogszabályok, miféle bíróság elé állítják azokat az amerikai katonákat, akik esetleg bűncselekményt követnek el. November 18-án, kedden, al-Maliki kormányfő televíziós beszédben igyekezett megindokolni a megállapodás aláírásának szükségességét. "Fenntartásaink ellenére azt kell mondanom, a paktum az iraki szuverenitás visszaszerzésének legjobb módja" - jelentette ki.
Némiképp meglepetést okozott viszont, hogy Mahmoud Hashemi Shahroudi a legfőbb vallási vezetőhöz, Khamenei ajatollahhoz közel álló iráni igazságügyi miniszter "helyes lépésnek" nevezte a paktum megkötését. Egyelőre nem világos, hogy a perzsa állam álláspontja is változott-e, vagy pedig a befolyásos politikus magánvéleményét fejezte ki? (Az utóbbi feltételezés eléggé valószínűtlen.) Eddig ugyanis Teherán az amerikai csapatok azonnali kivonását követelte. Nincsen kizárva, hogy Irán a megállapodás támogatásáért cserébe bizonyos engedményeket kapott Washingtontól. (De hogy milyeneket, arról nem lehet tudni semmit.) Vagy pedig a perzsa állam előnyösnek tartja az egyezséget, hiszen 3 év végtére is nem nagy idő, és ha az amerikai csapatok tényleg távoznak, akkor Irak teljesen Irán befolyása alá kerülhet. Teherán álláspontja egyelőre még egy kissé homályos - ezzel szemben viszont Irán egyik leghűségesebb szövetségese, a libanoni Hezbollah nyilatkozatában éles szavakkal ítélte el az iraki-amerikai megállapodást. A síita szervezet álláspontja szerint Irak megszállása "nemzetközi terrorizmus" és a "Közel-Kelet népei ellen elkövetett bűncselekmény". A Hezbollah véleménye az, hogy az iraki-amerikai paktum törvényesíti az illegális megszállást. "Irak népe hihetetlenül sokat szenvedett, és óriási áldozatokat hozott az idegen hódítók elleni harcban" - szögezi le a libanoni síita ellenállási mozgalom nyilatkozata. 
Zábori László
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség