Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Sztrájkba torkollottak a görög zavargások

E-mail Nyomtatás

A Görögországban kirobbant zavargások ötödik napján egy korábban meghirdetett általános sztrájk fokozta a káoszt. Szerdán leállt a földi tömegközlekedés és a légi közlekedés nagy része, iskolák, bankok és közigazgatási irodák maradtak zárva. A zavargások szombaton törtek ki, miután egy rendőr lelőtt egy 15 éves fiút, aki társaival állítólag megdobált egy rendőrautót. Kosztasz Karamanlisz görög miniszterelnök korábban azt ígérte, helyreállítják a rendet, a zavargások során megrongált épületek tulajdonosainak pedig kártérítést fizetnek. A tüntetők a rendőrséget becsmérlő szlogeneken kívül már a kormányfő távozását sürgető jelszavakat is skandálnak.

A görög parlamentnél eközben tüntetők ezrei csaptak össze a rohamrendőrökkel szerdán. Egy bírósági épületnél pedig házi bombákat dobáltak, amikor a fiú halála miatt kihallgatott két rendőr ügyvédje az újságírókhoz készült szólni. A főváros más részein is bombákkal, utcakövekkel, mandarinnal, vizes üvegekkel és más tárgyakkal hajigálták a könnygázzal válaszoló rendőröket.

Az északi Szaloniki városában több mint 80 boltot és 14 bankot rongáltak meg a tiltakozók. Patrasz városában pedig legkevesebb 500 tüntető rohamozta meg a helyi rendőrőrsöt.

Az Athéni Kereskedelmi és Ipari Kamara (ACCI) szerint 435 üzletben keletkezett kár az ötödik napja tartó zavargások alatt, ezek közül 37 teljesen kiégett. Az anyagi kárt 50 millió euróra (több mint 13 milliárd forintra) becsülik. A randalírozók elvittek mobiltelefonokat, számítógépes szoftvert és felszerelést, ruhákat, cipőket, elektronikai cikkeket, ékszereket valamint órákat - közölte a kamara.

(FH)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség