Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

ÉV VÉGI ÖSSZEFOGLALÓ: Az Európai Unióban történt - 2008. II. félév

E-mail Nyomtatás

Az év elején a Lisszaboni Szerződés gyors ratifikációja látszott az Európai Unió előtt álló legfontosabb feladatnak, a folyamat azonban megtorpant, amikor az ír választók népszavazáson utasították el a dokumentumot. Mind a szlovén, mind a francia uniós prioritásnak tekintette a klímavédelmi megállapodás tető alá hozását, amivel kapcsolatban azonban a gazdasági válság miatt felemás megoldás született. Július 1.

Franciaország átvette az Európai Unió soros elnöki tisztségét Szlovéniától. Párizsi politikusok szerint a hathónapos francia vezetés legfontosabb feladata a Lisszaboni Szerződés megmentése lesz.

Fennállásának negyvenedik évfordulóját ünnepelte az Európai Vámunió. A Németország, Olaszország, Franciaország, Belgium, Hollandia és Luxemburg által létrehozott szövetség lett később az Európai Unió alappillére.

Július 3.

A ciprusi parlament ratifikálta a Lisszaboni Szerződést.

Július 5.

Az uniós energiaügyi miniszterek elismerték, hogy 2007 januárja óta tévesen értelmezték az EU célkitűzését azzal kapcsolatban, hogy miként csökkentsék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. A miniszterek abban a hitben voltak, hogy azt kell vállalni, hogy 2020-ra az összes gépjármű-üzemanyag 10 százaléka biodízel legyen. Ám kiderült: arról van szó, hogy az összes szállítási energia 10 százaléka megújuló energiaforrásból származzék.

Július 8.

Az Európai Unió pénzügyminiszterei zöld jelzést adtak Pozsonynak, hogy Szlovákia 2009. január elsején bevezethesse az eurót. A miniszterek az euró átváltási árfolyamát 30,126 koronában határozták meg.

Július 8.

A holland parlament felsőháza támogatta a Lisszaboni Szerződést.

Július 10.

A hét belgiumi regionális és szövetségi törvényhozás megszavazta az Unió reformszerződést.

Július 15.

A spanyol parlament is rábólintott a Lisszaboni Szerződésre.

Július 16.

A német kormány bejelentette, hogy 2011-ig korlátozza az új EU-tagországokból érkező munkaerő szabad beáramlását az országba.

Július 23.

Az olasz felsőház igent mondott az Európai Unió reformjáról szóló szerződésre.

Július 24.

A szerb kormány jóváhagyta, hogy az Európai Unió államaiba visszatérjenek a korábban hazahívott nagykövetek. Belgrád azokból az államokból rendelte haza diplomatáit, amelyek elismerték Koszovó függetlenségét.

Július 31.

Az olasz parlament alsóháza is támogatta a Lisszaboni Szerződést.

Augusztus 5.

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy 2011-re már csak olyan cigarettákat lehet árusítani az Európai Unióban, amelyek egy percen belül elalszanak, ha már nem szívják azokat. A lépéstől azt várják Brüsszelben, hogy elkerülhetők lesznek a végzetes tűzesetek.

Augusztus 13.

Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország közvetítésével Grúzia és Oroszország béketervet fogadott el, amellyel lezárult a két kaukázusi állam között öt nappal korábban kezdődött fegyveres konfliktus.

Augusztus 24.

Véget ért a pekingi nyári olimpia, amelyen az Európai Unió tagállamai összesen 87 aranyérmet nyertek, megelőzve Kínát és az Egyesült Államokat.

Augusztus 30.

Csökkent az Európai Unión belüli külföldi telefonhasználat díja, azaz az Eurotarifa.

Szeptember 1.

Rendkívüli csúcstalálkozót tartottak az Európai Unió országainak vezetői Brüsszelben az orosz-grúz háború következményeiről. A politikusok a megbeszélésen úgy döntöttek, elhalasztják az Oroszországgal folytatott stratégiai partnerségi tárgyalás következő ülését, ugyanakkor nem vezetnek be szankciókat Moszkvával szemben.

Szeptember 3.

Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso kijelentette, hogy Szerbia - amennyiben eleget tesz az uniós feltételeknek - jövőre elnyerheti az Európai Unió hivatalos tagjelölti státusát.

Szeptember 10.

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta pénzügyi jelentését, ami szerint az EU hét legnagyobb gazdasága (Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország, Hollandia és Lengyelország) tovább gyengül. A jelentés rontott a tavaszi várakozásokon, és a 2008-as uniós inflációt 3,8 százalékosra, míg az eurózónában 3,6 százalékosra módosította.

Szeptember 27.

A melaminnal fertőzött termékek miatt Brüsszel azonnali hatállyal megtiltotta az olyan kínai, gyermekeknek szánt élelmiszerek behozatalát, amelyek tejet tartalmaznak. Az Európai Bizottság egyben minden olyan importált kínai termék átvizsgálását elrendelte, amely 15 százaléknál több tejport tartalmaz.

Október 1.

Megkezdte működését Grúziában az Európai Unió megfigyelői csoportja. A kétszáz fős civil misszió 12 hónaposra tervezett munkája alatt a Grúzia és Oroszország közötti tűzszüneti megállapodásban foglaltak betartását ellenőrzi.

Október 7.

Az Európai Unió pénzügyminiszterei úgy döntöttek, hogy a pénzügyi krízis miatt 20 ezer euróról 50 ezer euróra emelik a csődbe jutott pénzintézeteknél lévő lakossági takarékbetétek utáni állami garancia mértékét. Ez minimum összeg, tagállami hatáskör annak eldöntése, akarnak-e ennél magasabb összeget szavatolni.

Október 12.

Csúcstalálkozót tartottak az eurózóna 15 tagországának vezetői, akik egyetértettek abban, hogy közösen kell fellépni a bankválsággal szemben. A tagországok egyben döntöttek arról, hogy garanciát nyújtanak a bankközi kölcsönökhöz.

Október 15-16.

Az uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcsán arról állapodtak meg a politikusok, hogy egy átfogó pénzügyi segélycsomag részeként több mint ezermilliárd eurót fordítanak bankközi kölcsönökre Európában. A találkozón ugyanakkor meggyengült a klímavédelmi terv pozíciója, ugyanis a tagországok egyetértettek abban, hogy a klímavédelmi csomagtervet "költségtakarékosan kell megvalósítani".

Október 17.

Az Európai Bizottság üdvözölte Washington döntését, amely hat európai állam, köztük Magyarország bevonásával bővítette a vízummentességet élvező nemzetek körét. Az Unió igazságügyi biztosa, Jacques Barrot jelentős lépésnek nevezte az EU és az Egyesült Államok közötti teljes vízummentesség felé vezető úton a bejelentés.

Október 20.

Olli Rehn, az Európai bizottság bővítésért felelős tagja kijelentette, hogy csak Izlandon múlik, hogy mikor válik az Európai Unió tagjává. A kijelentés előzménye, hogy a pénzügyi válság nyomán több izlandi miniszter a mielőbbi uniós tagságot szorgalmazta, amely gyógyírt hozhat a sok sebből vérző gazdasági és pénzügyi élet számára.

Október 29.

Az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank jóváhagyta a Magyarországnak nyújtandó 20 milliárd euró értékű pénzügyi segélycsomagot. A készenléti hitel keretéből 12,5 milliárd eurót ad az IMF, 6,5 milliárdot az Európai Unió és egymilliárdot a Világbank.

November 3.

Az Európai Bizottság közzétette gazdasági előrejelzését, ami szerint az EU 2009-ben lényegében nulla gazdasági növekedéssel szembesül. A jelentés szerint romlanak a foglalkoztatási körülmények, és jobban eladósodnak a tagállamok.

November 5.

Olli Rehn, az Európai Bizottság bővítésért felelős tagja kijelentette, hogy Horvátországnak jó esélye van arra, hogy az Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalásokat jövő év végig lezárja.

November 10.

Az EU külügyminiszterei úgy döntöttek, hogy felújítják az Oroszországgal folyó tárgyalásokat az új együttműködési és partneri megállapodásról. A francia elnökség szerint ugyanis Moszkva teljesítette a Nicolas Sarkozy köztársasági elnök és Dmitrij Medvegyev orosz elnök közötti megállapodást az orosz csapatok grúziai kivonásáról.

November 17.

Életbe lépett az amerikai vízummentességi megállapodás: Magyarországról és öt másik európai országból vízum nélkül lehet utazni az Amerikai Egyesült Államokba az új, úgynevezett biometrikus útlevéllel.

November 20.

A svéd parlament elfogadta a Lisszaboni Szerződést.

November 20.

Megkezdte működését az Európai Unió internetes gigakönyvtára, az Europeana, amely hozzáférhetővé teszi Európa kulturális kincseit. A könyvtár azonban nem sokáig volt elérhető, ugyanis a tömeges érdeklődés miatt gyakorlatilag néhány óra alatt összeomlott a rendszer.

November 20.

Először használták a walesi nyelvet az Európai Unió egy hivatalos találkozóján. A walesi kulturális miniszter, Alun Ffred Jones walesiül szólt a miniszterek tanácsához Brüsszelben. A nyelvet ennek ellenére nem adják hozzá az Unió 23 hivatalos nyelvéhez.

December 1.

Az Európai Unió tagországai kompromisszumra jutottak az autók széndioxid-kibocsátásának csökkentéséről. A megállapodás szerint az autógyártóknak 2012 és 2015 között 130 gramm per kilométerre kell leszorítaniuk az új gépkocsik széndioxid-kibocsátását. A megállapodást ratifikálnia kell a 27 tagállamnak, valamint az Európai Parlamentnek.

December 9.

Többhónapos halasztás után az Európai Unió kétezer fős missziója átvette Koszovóban az ENSZ hivatalnokaitól a rendőri-, bírósági-, és vámügyi feladatokat. Az EULEX feladata, hogy megerősítse Koszovóban a törvényességet, és így csökkentsék a korrupció és a szervezett bűnözés mértékét.

December 11.

Vuk Jeremic szerb külügyminiszter kijelentette, hogy Szerbia nemet mond az Európai Unióra, ha Koszovó függetlenségének elismerése a csatlakozás feltétele.

December 11-12.

Az EU kormány- illetve államfői megállapodásra jutottak kétnapos csúcstalálkozójukon annak részleteiről, hogy milyen módon teljesíthetők az éghajlatváltozás visszafogását célzó célkitűzések. A politikusok egyben döntöttek egy 200 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagról is. A találkozó résztvevői abban is megegyeztek, hogy Írországban újabb népszavazást tartanak a Lisszaboni Szerződésről, legkésőbb jövő ősszel.


December 31.

Véget ér a Kultúrák közötti párbeszéd európai éve, hogy január elsejétől átadja helyét a Kreativitás és innováció évének. A 2009-es európai év szlogenje: "Álmodj, alkoss, újíts!", amely az újszerű gondolkodást népszerűsítésére utal.

December 31.

Franciaország leköszön az Európai Unió elnöki tisztéről, amelyet Csehország vesz át. A cseh elnökség mottója - "Európa határok nélkül" - kifejezi Prága elkötelezettségét az új tagállamokat érintő munkaerő-piaci korlátozások megszüntetése. Szintén fontos téma lesz a Lisszaboni Szerződés ratifikálási folyamatának befejezése, a gazdaságélénkítési kérdések és a nyugat-balkáni térség uniós csatlakozási folyamata.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség