Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Háború- Nő az áldozatok száma, humanitárius válság fenyeget

E-mail Nyomtatás


A Gázai övezetben nyomul előre az izraeli hadsereg, a palesztinokat egyre súlyosabb humanitárius válság fenyegeti, a válság tizedik napján. Az izraeli csapatok hétfő délután heves csatát vívtak a Hamász fegyvereseivel Gáza városában. Ez volt az első nagy összecsapás azóta, hogy az izraeli hadsereg a légicsapásokat követően a múlt szombaton megindította a szárazföldi támadást a Hamász által uralt Gázai-övezet ellen. A tűzharc idején izraeli támadó helikopterek tűntek fel Gáza fölött.

Mahmud Abbász palesztin elnök hétfőn azt mondta, hogy az általa vezetett Palesztin Hatóság nem fogja felhasználni az izraeli támadás arra, hogy visszatérjenek a Hamász által uralt Gázai övezetbe. "Elképzelhetetlen, hogy a Hamász szétveréséért ténykedjünk, hogy azután elfoglaljuk a helyüket. Visszautasítjuk, hogy erőszak révén egyesítsük szülőföldünket, ez csak tárgyalásokkal, párbeszéddel lehetséges" - nyilatkozta a palesztin elnök, miután tárgyalt Nicolas Sarkozy francia elnökkel Ramallahban.
Az iszlamista Hamász 2007 júniusában szerezte meg az uralmat a Gázai övezetben a rivális Fatahhal folytatott sorozatos fegyveres összecsapások után. Ezt követően Abbász és a Fatah valamint az őket támogató palesztinok a Jordán folyó megszállt nyugati partjára, Ciszjordániába vonultak vissza.

A szárazföldi támadást szombat este indították meg, több ezer katona vonult be a Gázai övezetbe páncélosokkal, előrenyomulásukhoz támogatást kaptak a légierőtől és a tengerészettől is. A védelmi minisztérium tartalékosokat hívott be.

Ehud Barak a szárazföldi támadás megkezdése után tartott első sajtótájékoztatóján azt mondta, a támadás célja a szélsőséges Hamász állásainak megsemmisítése, ahonnan folyamatosan rakétatámadásokat indítanak izraeli célpontok ellen. Hangsúlyozta, hogy az izraeli hadsereg feladata megvédeni lakosait.

Arról is beszélt, hogy a támadás áldozatokkal járhat, valamint hogy nem lesz könnyű és rövid harc. Elmondta, hogy a hadsereg arra törekszik, hogy Izrael északi részén, a libanoni határnál nyugodt maradjon a helyzet, felkészültek arra is, hogy esetleg második fronton is kirobbanhat a konfliktus. Vasárnap újabb tartalékosokat hívtak be, akikkel az északról a Gázai övezethez vezényelt erőket akarják pótolni.

Hétfőre az izraeli hadsereg körülzárta a félmillió lakosú Gázavárost, és a főbb útvonalak elfoglalásával két részre vágták az övezetet. A harcok tizedik napjára legkevesebb 540 palesztin vesztette életét, közülük 200 civil, és 2000-nél is több a sebesültek száma, Izraelben három civil és egy katona vesztette életét a Hamász rakétatámadásaiban, többen megsérültek, egy katona pedig a vasárnapi harcokban halt meg.

Közben számos közvetítő érkezett a Közel-Keletre, akik megpróbálnak mihamarabb tető alá hozni egy tűzszünetet, Izrael azt is akarja, hogy ez nemzetközi felügyeletről is rendelkezzen, a felekre egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik. A Gázai övezetben egyre súlyosabb humanitárius válság fenyeget.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség