Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Háború- Magyar állampolgárok kértek segítséget gázai evakuálásukhoz

E-mail Nyomtatás

Két palesztin-magyar család kért konzuli segítséget a Gázai övezetből való evakuálásukhoz - tájékoztatott hétfői közleményében a Külügyminisztérium. Utazásuk megszervezésében a tel-avivi, ramallahi és ammani magyar külképviseletek szorosan együttműködnek - de csak onnatól kezdve tudnak segíteni, ha a családok, több frontvonalon átjutva elérik az izraeli-palesztin határt - mondta el Szelestey Lajos szóvivő. A konfliktusövezetben egyébként három palesztin-magyar család tartózkodik, összesen 23 ember. Az illetékes magyar külképviseletek közlése szerint három palesztin-magyar család, összesen 23-an tartózkodnak a Gázai övezetben. Közülük két család - 13 fő - kért konzuli segítséget az evakuálásukhoz - olvasható a közleményben.

Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, az evakuálás megszervezésében a tel-avivi, ramallahi és ammani magyar külképviseletek szorosan együttműködnek. A Gázai övezetet ellenőrző izraeli katonai hatóságokkal szintén folyamatos a koordináció a családok izraeli területen keresztül Jordániába szállítása érdekében, a helyzetet nehezíti azonban, hogy több frontvonalon kellene átjutnia a két családnak - tette hozzá. A diplomácia gyakorlatilag csak akkor tud segíteni, ha már elérték a palesztin-izraeli határátkelőt, Erecet. Ekkor egy kis időre megnyitják a határt, hogy át tudjanak menni, de ha a megállapodott időben nincsenek ott, akkor a határ újra bezárul - tájékoztatott Szelestey Lajos. Innen a magyar nagykövetségek okmányok, engedélyek beszerzésével, személyes kísérettel történő szállítással és a jordán fővárosból történő elutazásuk megszervezésével segítik a magyar állampolgárok és közvetlen családtagjaik távozását - tette hozzá.

Január elsején Egyiptomban munkába állt a Magyar Baptista Szeretetszolgálat négyfős orvos egészségügyi csapata, melynek egyiptomi küldetését a kairói magyar nagykövetség is segíti - emlékeztet a közlemény. A magyar orvosok jelenleg az egyiptomi Nasszer Központban kezelik az Egyiptomba szállított palesztin sebesülteket. A Magyar Ökomenikus Segélyszervezet szintén részt vesz a gázai humanitárius helyzet javításában: ötmillió forint értékben, elsősorban élelmiszert és ivóvizet próbál bejuttatni Gázába.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség