Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 5, péntek, Emese és Sarolta napja van. Holnap Csaba napja lesz.

Több százezres tüntetés Rómában a gazdasági világválság miatt

E-mail Nyomtatás


Százezrek tüntettek pénteken Rómában, pénzügyi segítséget követelve a Silvio Berlusconi vezette kormánytól. A demonstrációt azután hirdették meg a szervezők, hogy nyilvánosságra kerültek új adatok, amelyek szerint az olasz gazdaság válsága mélyebb, mint azt a hivatalos előrejelzések korábban mutatták.

A baloldali szakszervezeti szövetség, a CGIL egyik vezetője szerint Olaszország minden részéből 700 ezren jöttek el, köztük állami alkalmazottak és fémipari munkások. A rendőrség nem cáfolta, de nem is erősítette meg ezt a számot. A CGIL főtitkára, Guglielmo Epifani azt mondta: a fémipar az ország történetének legmélyebb válságát éli. A főtitkár szerint a köztisztviselőkkel kötött új munkaszerződések olyan rosszak, hogy az tönkre fogja tenni az olasz közszolgáltatásokat. A tüntetést nem véletlenül szervezték péntekre. Olaszország ugyanis a házigazdája az iparilag legfejlettebb hét ország pénteken kezdődő tanácskozásának, amelynek témája a gazdasági világválság.

A legújabb adatok szerint az olasz gazdaság teljesítménye a tavalyi év utolsó negyedében 1,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint a harmadik negyedévben. Ez a legnagyobb zuhanás 1980 óta. A CGIL szakszervezet általános sztrájkra szólított fel, a kormánynak a válságra adott szerinte elégtelen válasza miatt.

Berlusconi kormányfő a legutóbbi gazdasági adatokra reagálva azt nyilatkozta, hogy "egyelőre nem lehet meghatározni a válság kiterjedését, és a kormány foglalkozik a fejleményekkel". A baloldali ellenzék vezetője, Walter Veltroni a tüntetőknek azt üzente: "a mélyülő válság minden társadalmi erő mozgósítását követeli". Veltroni azt is közölte: a " tüntetést valós problémák idézték elő, és meg kell teremteni a feltételeket ahhoz, hogy a munkások hallathassák a szavukat, és azon kell dolgozni, hogy a munka világában létrejöjjön az egység."

Silvio Berlusconi a múlt héten jelentette be, hogy kormánya egy 2 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot hozott létre, leginkább az autóipar megsegítésére, és annak támogatására, hogy az olasz cégek ne vigyék küldföldre termékeik gyártását. Az olasz gazdaság válsága kapcsán leginkább a FIAT-tal példálóznak elemzők. Az autóipari óriás eladásai 20 százalékkal estek vissza 2008 negyedik negyedévében, amelyre nagyarányú elbocsátásokkal reagált a cég.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség