Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Egy hír, amely nem rengette meg a világot

E-mail Nyomtatás


Nem rázta meg különösebben a világot Gyurcsány Ferenc lemondásának a híre. A legtöbb angolnyelvű lap, ha egyáltalán foglalkozik a témával, csak az AP szűkszavú tudósítását vette át. Bővebben csak a New York Times dolgozta fel a témát, a lap berlini tudósítója szerint a kormányfő lemondása csak trükk.

Gyurcsány Ferenc a világgazdasági válság első kelet-európai vezéráldozata, értékelte Gyurcsány Ferenc szombati bejelentését a legnagyobb brit politikai napilap, a Daily Telegraph Igaz, azt is hozzáteszik, hogy a februárban a középjobb lett kormányt is távozásra bírták az utcai tiltakozások. A tudósítás kiemeli, hogy Gyurcsány 2006 őszén, az őszödi beszéd kiszivárgása után hitelét vesztette. Külön megemlítik a tudósításban, hogy Gyurcsány a demokratikus Magyarország valaha volt legnépszerűtlenebb kormányfője.

A második és harmadik legolvasottabb brit politikai lap, a Times és a Guardian nem számolt be Gyurcsány távozásáról, az Independent [2], a negyedik számú brit napilap pedig csak az AP szűkszavú tudósítását vette át. Az amerikai hírügynökség értékelése szerint a miniszterelnök népszerűtlensége miatt távozik. Az AP azt valószínűsíti, hogy előrehozott választások helyett a parlament új kormányfőt választ majd.

A BBC [3] tudósítása az elmúlt évek zavargásairól is megemlékezik, a bukást az adóemelések és a kiadáscsökkentések miatti népszerűségvesztésnek tulajdonítja. A CNN [4] beszámolója szerint Gyurcsány utódja párton kívüli szakember lehet.

 

A New York Timesban [5] a lap berlini tudósítója számolt be a történtekről. A lap szerint egyelőre nem világos, hogy Gyurcsány komolyan gondolta-e lemondását, vagy csak a népszerűtlensége és a gazdasági válság miatt megrendült pozícióját próbálja megerősíteni a váratlan húzással. A tudósító értékelése szerint Magyarországot kiemelten súlyosan érintette a világválság, hiszen a befektetők menekülése miatt gyengült a forint, ez pedig még drágábbá tette az amúgy is tetemes hitelek visszafizetését.

A többi nagy amerikai napilap, ha egyáltalán beszámolt róla, az AP tudósítását vette át Gyurcsány lemondásáról.

 

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség