Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Megbukott a cseh kormány

E-mail Nyomtatás

Elveszítette a bizalmi szavazást a parlamentben, így kedden megbukott a cseh kormány. Az Európai Unió soros elnökségét adó kabinet addig marad a helyén, amíg Václav Klaus államfő ki nem nevez egy új miniszterelnököt, vagy előre nem hozza az egyébként a jövő év közepén esedékes parlamenti választást. Ennek megszervezéséhez öt hónapra lenne szükség a cseh voksolásokat szervező statisztikai hivatal szerint.
A kormány ellen 101-en szavaztak a kétszáz tagú törvényhozásban, köztük négy korábban koalíciós képviselő is, aki időközben függetlenné vált. Mirek Topolánek közölte, hogy elfogadja a szavazás eredményét, és "szigorúan az alkotmány előírásainak megfelelően jár el". "Benyújtom kormányom lemondását Václav Klaus államfőnek. Ezután tárgyalások jönnek egy új kormány megalakításáról" - mondta a szavazás után. Szerinte az államfő a legerősebb párt vezetőjét, vagyis őt fogja ismét megbízni. Ha nem sikerül új kormányt alakítaniuk, akkor a mielőbbi választások mellett állnak ki - hangsúlyozta.

Hétfői sajtóértekezletén a kormányfő már kijelentette: elutasítják azt a szociáldemokrata elképzelést, hogy a kormány bizalomvesztés esetén is hatalmon maradjon a cseh uniós elnökség végéig. Nem támogatnak semmiféle hivatalnoki kormányt sem, amely nyíltan vagy közvetve a kommunistáktól függene - mondta.

A bizalmi szavazást az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt kezdeményezte, mert szerinte a kormány korrupt és nem képes az ország felelős vezetésére. Tekintettel a nemzetközi gazdasági válságra és a cseh uniós elnökségre Topolánek a kezdeményezést "felelőtlennek" minősítette.

Jirí Paroubek, a szociáldemokraták vezetője a bizalmi szavazás után nem erőltette a kormány távozását. Megismételte, hogy a lemondás helyett szerinte folytathatná a munkát az uniós elnökség végéig. Azt azonban kizárta, hogy pártja belépjen egy szakértői kormányba. Ennek külső támogatásáról viszont hajlandóak tárgyalni, hogy meg tudjon birkózni a globális gazdasági válsággal - jelentette ki.

A Cseh Köztársaság tölti be jelenleg az Európai Unió soros elnökségét, s a jövő héten Prágába várják Barack Obama amerikai elnököt, aki európai vezetőkkel találkozik ott. Topolánek erről azt mondta, hogy a leszavazása "gyengíteni fogja az ország tárgyalóképességét és pozícióit".

A cseh kormány bukása kapcsán nyilatkozó Jiri Pehe cseh politikai elemző két fejleményt tart fontosnak: az egyik, hogy megerősödött Václav Klaus elnök pozíciója, a másik, hogy a cseh uniós elnökség szerinte befejeződött, lényegében formalitássá vált.

Bohumil Dolezal, a Károly egyetem elemzője ugyancsak arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon sok függ Václav Klaustól. "A kormány addig marad, amíg ő meg nem bízza az új miniszterelnök-jelöltet..., de ezt akkor teszi, amikor akarja, az alkotmány nem köti meg a kezét".

A Capital Economics elemzője két forgatókönyvet vázolt fel: "ha Magyarországhoz hasonlóan szakértői kormány jön, azt a piac pozitívan fogadja majd. Ha viszont belső harcok következnek, az negatív hatással lesz a piacra, a gazdaságra, és nagy veszteséghez fog vezetni".

A prágai volt a harmadik kormány Európa keleti felében, amely az idén összeomlott, miután Lettország és Magyarország vezetője távozott posztjáról a gazdasági válság hatására, noha Topolánek bukását inkább a belső harcok okozták. A parlamenti megosztottság miatt nagyon nehéz új kormányt alakítani anélkül, hogy a fő vetélytársak megállapodnának egymással. Az ellenzéki szociáldemokraták kis előnnyel, 4,5 százalékkal vezetnek a közvélemény-kutatásokban. Ők nagyobb költségvetést szeretnének, és elutasítják az egészségügy privatizálását - írta a brit hírügynökség.

A cseh gazdaság eddig viszonylag jól tűrte a válság következményeit, és a korona is tíz százalékkal tudott erősödni a február közepi mélypontjáról. Noha a kivitel visszaesett, a bankok nem szorultak kormányzati mentőövre, a közhangulat nyugodt, és a csehek nincsenek eladósodva külföldön. A korona egyelőre mindössze 0,4 százalékot gyengült a kormánybuktató bizalmi szavazás következtében.

Forrás: MTI
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség