Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

A 18 éves függetlenség ára

E-mail Nyomtatás


Ukrajna immáron felnőtté vált, hiszen a 18. életév fordulópont mindenki életében. A felnőtt állampolgár új jogokkal rendelkezik, például dönthet a jövőjéről. Ukrajna 1991-ben döntött arról, hogy elhagyja a nagy Szovjetuniót, hogy a jövőben önállóan építse a jólétet. Sokan emlékeznek még a múlt század kilencvenes éveire, amikor jólétről csak a társadalom csupán egy igen szűk rétege beszélhetett. Ez volt az a réteg, amely a kommunista időszak alatt jó időben, jó helyen volt. De ide tartoztak azok is, akik az új és egyben zűrzavaros idők történéseit a saját javukra tudták fordítani.
Megjelent az „újgazdagok” kifejezés, amely napjainkban már egyre kevesebbszer jelenik meg a mindennapi szóhasználatban. Ukrajna tehát felnőtt lett, ami egyben azt is jelenthetné, hogy elkezdhetne önmaga lábán állni. Eddig vigyáztak rá keletről, nyugatról, és talán máshonnan is. Éppen ezért sokszor nem is tudta, hogy merre forduljon. Újabban egyre inkább a nyugati irány látszik rugalmasabbnak, de a valóság újra és újra visszahúzza Ukrajnát. A döntésképtelenség nem jelent megoldást – igaz ez a mindennapi életre és a nagypolitikára egyaránt.

 

1991. augusztus 24-én az USZSZK parlamentje elfogadta az ország függetlenségéről szóló dokumentumot és egyben döntöttek arról is, hogy december elsején népi referendumon erősítik majd meg ezt a döntést. Azon a téli napon a felnőtt ukrán lakosság 76,1 százaléka ment el szavazni, közülük 90,3 százalék Ukrajna függetlenségéért voksolt. A Szovjetunió megszűnt létezni, az újonnan létrejött Ukrajna első elnöke pedig Leonyid Kravcsuk lett. Az ország életében ezután nehéz idők jöttek, hiszen a történelmi, gazdasági, szociális és egy sor más kapcsolatrendszerre épülő folyamatok gyakorlatilag leálltak. Sok mindent az alapoktól kellett felépíteni, miközben nem volt stabil nemzeti valuta, a nagyhatalmak pedig a befolyási övezetekért harcoltak. A következő nagy fordulópont a hrivnya bevezetése, majd pedig a narancsos forradalom volt. A következő nagy esemény talán a 2010-es elnökválasztás lesz, de az még előttünk van.

 

Visszatérve a 90-es évekre, több forrásból is az derül ki, hogy az emberek nem voltak megelégedve az életszínvonallal. Nemrégiben az interneten megjelent egy statisztika, miszerint 1991 óta összesen 675 olyan személy hagyta el az országot és telepedett le külföldön, aki nagydoktori fokozattal rendelkezett valamely tudományból. Az elvándoroltak legnagyobb része a 90-es években hagyta el Ukrajnát. 1996-tól összesen 1151 kandidátusi (kisdoktori) fokozattal rendelkező személy emigrált az országból. A legtöbb tudós az Amerikai Egyesült Államokban, Oroszországban, Németországban, Izraelben és Kanadában talált új hazára. Az utóbbi években viszont jelentően csökkent ez a hatalmas kivándorlási hullám. A töréspont 2004-ben következett be, 2007-ben mindössze 4, 2008-ban pedig 8 doktor költözött el Ukrajnából.

 

A függetlenség következtében kialakult új viszonyok nemcsak a mindennapi életben mutatkoztak meg, komoly következményekkel jártak az ország gazdasági életében. Ahhoz, hogy az új, független állam létezni tudjon, kölcsönöket kellett felvennie. A 90-es években Ukrajna még rendkívül alacsony államadóssággal büszkélkedhetett, de a 18 év alatt ennek az összegnek a mértéke megtízszereződött! Jelenleg az államadósság eléri a 270 milliárd hrivnyát, vagyis közel 35 milliárd dollárt. Közel tíz éven keresztül stabil és lassú volt az államadósság növekedése, viszont az utóbbi tíz hónapban az államadósság megháromszorozódott. Ennek egyik legfőbb oka az volt, hogy Ukrajna óriási kölcsönt vett fel a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), amelynek már több részletét is felhasználta. Állítólag az teljesen normális eljárás, amikor a felvett kölcsönökből fizetik ki az államadósság egy részét. Csakhogy így a kölcsön kölcsönt szül, amelynek a kamatait a következő nemzedékek fogják fizetni.

 

Akárhogy is nézzük, Ukrajna a szélsőségek országa. Így volt ez a függetlenség első éveiben és így van ez most is. Bizonyítékul íme egy statisztikai adat az ukrajnai nyugdíjakról. A minimális nyugdíj mértéke Ukrajnában 544 hrivnya, az átlag – 874 UAH. A Miniszteri Kabinet egykori munkatársai átlagosan 10 104 hrivnyás nyugdíjat kapnak, az egykori parlamenti képviselők pedig 15 443-at! És ha ez még nem volt elég, akkor említsük meg, hogy a maximális nyugdíj össze Ukrajnában 46 000 hrivnya, ami a minimális nyugdíj 84,6-szorosa!

 

(Forrás: Kárpátinfo hetilap)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség