Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Szobrot kap Marosvásárhelyen a temesvári gyilkos

E-mail Nyomtatás


Szobrot állít a marosvásárhelyi önkormányzat Stefan Gusa tábornoknak, az 1989-es temesvári, majd bukaresti véres események egyik vitatott kulcsfigurájának. A tiszt nevét viselő alapítvány kezdeményezésére született döntést valamennyi frakció, beleértve a tíz taggal rendelkező RMDSZ-t is, támogatta. Cserében a román pártok képviselői megígérték, hogy amint elkészül Sütő András szobrának dokumentációs terve, ők is megszavazzák annak felállítását.

 

A konszenzussal született tanácsi döntés felháborodást keltett a temesvári forradalmárokban, akiknek képviselője, Traian Orban a Krónikától értesült a szoborállítási tervről. Mint mondta, ilyen is csak Romániában fordulhat elő. „Elvégre az utóbbi húsz évben a megtorlás szinte összes főszereplőjét kitüntették valamilyen módon” – nyugtázta szomorúan. Az 1994-ben elhunyt Stefan Gusa volt az egyike azoknak a tábornokoknak, akik 1989 decemberében belelövettek a temesvári tüntetőkbe. A dossziéval foglalkozó katonai ügyészség 1997-ben Victor Atanasie Stanculescuval és Mihai Chitackal egyetemben bűnösnek találta. Gusa még életében tagadta az ellene felhozott vádakat, mi több, a forradalom hősének tekintette magát, miután 1989. december 20-án a kaszárnyákba parancsolta a Temesvár utcáira vezényelt hadsereget. Döntését valójában a felbőszült, százezres tömeg nyomására hozta.

 

Amikor a Krónika az önkormányzat magyar képviselőit kezdte kérdezni döntésük hátteréről, Benedek István frakcióvezető csodálkozásának adott hangot, mondván, hogy ő se nem történész, se nem nyomozó, ezért tudomása sincs Gusa esetleges viselt dolgairól. „Én csak annyit tudok róla, hogy 1989 decemberében ellenezte az oroszok bejövetelét, amiért a románság szemében hősnek számít. A forradalmárok sem tiltakoztak a tervezet ellen, holott a városháza már három hónappal ezelőtt közzétette azt. Ha vér tapad a kezéhez, mint ahogyan ön állítja, nekünk miért nem szólt senki? Ön az első, akitől ilyesmiket hallok Gusáról” – fejtette ki Benedek.

 

A tábornok forradalomban betöltött szerepével a román tanácsosok sem voltak teljesen tisztában. A Krónikának nyilatkozó Ioana Roman PDL-es képviselő szintén azzal mentegetőzött, hogy ő nem történész, és nem rá tartozik egy vitatott személy megítélése. „A szoborállítást nem mi kezdeményeztük, hanem a Gusa kultuszát ápoló civil szervezet. Mi jóhiszeműen elfogadtuk az ő érveiket. Lehet, hogy a tábornoknak is megvoltak a hibái, de a tanács elé terjesztett dokumentációból csak a pozitívumok derültek ki” – válaszolta a demokrata-liberális képviselő.

 

Roman hozzáfűzte: egyes kollégái a Sütő-szobortól sincsenek elragadtatva, mégis a következő tanácsülésen a kölcsönösség elve alapján a PDL megszavazza azt. Benedek István hangsúlyozni kívánta, hogy a döntés meghozatalában számára és az RMDSZ-frakció számára sokkal fontosabb érv volt az, hogy Sütő András is részesüljön szoborban, mintsem hogy a tábornok személyével kezdjenek foglalkozni.

 

(Forrás: kronika.ro/mno.hu)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség